AMD dokkolót is kínál majd a Comal platformhoz

A tegnapi napon startolt el az AMD Trinity APU-ja, melyről részletes cikk formájában számoltunk be. A mobil piacra szánt Comal platformról ennek megfelelően már mindent lehet tudni, de egy érdekes adalék azért még akad. Az AMD az év elején beszélt először egy Lightning Bolt néven emlegetett projektről, mely alapvetően egy dokkoló az új generációs Comal platformhoz, és a szolgáltatások tekintetében kiemelkedően értékesnek tűnik a rendszer, így érdemes rá odafigyelni.

A Lightning Bolt egyetlen DisplayPort 1.2 interfészen kapcsolódik az adott notebookhoz. Talán mondani sem kell, hogy csak a Comal platform támogatott, vagyis a termék a Trinity APU kiegészítője, így a konkurens rendszerekhez nem használható. Természetesen fontos, hogy csak olyan mobil gépre köthető rá a dokkoló, mely rendelkezik az előbb említett DisplayPort 1.2-es interfésszel. Ezzel valószínűleg nem lesz probléma, de vásárlás előtt azért érdemes ránézni az adott masinára. A Dual Graphics sem jelent majd problémát, és Trinity APU mellett ez a konfiguráció teljes mértékben támogatott.

A dokkoló alapvető szolgáltatása, hogy négy kijelző kezelését teszi lehetővé, amihez a Trinity APU Eyefinity szolgáltatása szükséges. Ezt a felhasználó eloszthatja úgy, hogy a notebook megjelenítője lesz az elsődleges, míg a dokkolóra három extra kijelző kerül, vagy a másik opció, hogy a négy monitor a Lightning Boltra kapcsolódik, ám ekkor a mobil gép kijelzője nem ad majd képet. A megjelenítőkhöz természetesen minden esetben független nyolccsatornás hangfolyam rendelhető, így egyetlen erősebb notebookkal akár négy darab 1080p-s videó is lejátszható egy-egy kijelzőn.

AMD Lightning Bolt projekt
AMD Lightning Bolt projekt [+]

A termék azonban nem merül ki az Eyefinity-ben, így a dokkolóra számos USB-s eszköz köthető, ideértve a nyomtatót, a billentyűzetet, az egeret, a külső merevlemezt, az optikai meghajtót, valamint az okostelefont, a tabletet, vagy más egyéb ultramobil eszközt. Ezek a perifériák virtuálisan egy USB 3.0-s interfész sebességével kommunikálnak majd a DisplayPort 1.2-es porton keresztül az adott notebookkal, de fontos megjegyezni, hogy a DisplayPort bármennyire is combos összeköttetés, a határai azért megvannak. Az AMD szerint négy darab 1920x1080 pixeles kijelző párhuzamos meghajtása mellett az USB 3.0-s sebesség az eszközök felé már nem biztosítható. Ettől függetlenül a Lightning Bolt továbbra is működőképes marad, emellett a perifériák a kisebb adatátviteli sebességet nem igazán fogják megérezni. Természetesen a Lightning Bolt a védett tartalmakat is lejátssza, illetve a sztereó 3D-s megjelenítés sem jelent akadályt.

Azt sajnos még nem lehet konkrétan tudni, hogy a Lightning Bolt nevű projekt mikor érik be. Az AMD az év második felére ígéri a megjelenést, de ennél konkrétabb dátum nincs. Az mindenesetre látszik, hogy a termék nagyon impozáns, de fontos lenne még azt is tudni, hogy az AMD mennyit kér majd érte, erről viszont még nem áll rendelkezésre információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés