Komplett szerverplatformmal jön ki az AMD

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) a ma kezdődő Intel Developer Forum idején – amint az már hagyomány – terméktervek publikálásával igyekszik a média figyelmét legalább időlegesen magára irányítani. A vállalat most egy új szerverplatformról, a 2009 első félévében kiadni tervezett Fioranóról közölt néhány részletet. Mint kiderült: több év után ez lesz az első olyan szervermegoldás, amelyet komplett platformként kínál a gyártó, az NVIDIA vagy a Broadcom lapkái helyett saját chipkészlettel.

A platform a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, Shanghai kódnevű processzorra épül. Ez nem csupán a gyártástechnológia tekintetében tér el elődjétől: noha továbbra is négy magot tartalmaz, kisebb architekturális változtatásokkal növelik az egy órajel alatt végrehajtható műveletek számát. A Shanghai a processzorok közötti kommunikációhoz koherens HyperTransport 3.0 linkeket fog használni, harmadszintű gyorsítótárának méretét pedig 2-ről 6 MB-ra növelik. Újdonság még a továbbfejlesztett virtualizációs technológia, az IOMMU, amely támogatja az I/O-forgalom virtualizációját is.

A Fiorano támogatni fogja a második generációs PCI Express csatolószabványt, a jelenleg is használt Socket F tokozást, valamint a DDR2 memóriamodulokat. A kaliforniai vállalat 2010 előtt nem tervezi az újabb, DDR3 memóriaszabványra való áttérést – hiába fog erre építeni az Intel rivális Nehalem chipje –, mert egyelőre túl drágának tartja az azzal kompatibilis modulokat. Az első olyan AMD platform, amely az új típusú memóriát is kezeli majd, a korábban Piranha kódnéven ismert Maranello lesz. Ehhez már a 2010-re tervezett új processzorok passzolnak majd: az összesen négy HT 3.0 linkkel ellátott, hatmagos Sao Paolo, illetve a 12 magos Magny-Cours, utóbbi immár 12 MB harmadszintű gyorsítótárral.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés