Jövőre jön a Fiorano platform

A frissen megjelent útitervben minimális változások vannak a korábban közölt információkhoz képest. A Shanghai kódnevű processzor megjelenése továbbra is az évvégi időszakra van időzítve. Az AMD első, 45 nm-es csíkszélességen készülő CPU-ja az elődhöz hasonlóan szintén négy magot tartalmaz, de kisebb architekturális változtatásokkal növelik az egy órajel alatt végrehajtható műveletek számát. Emellett kommunikációra koherens HyperTransport 3.0 linket fog használni a várhatóan 6 MB méretű harmadszintű gyorsítótár mellett.

A jövő év második felében megjelenő Istanbul kódnevű chip már hat magot tartalmaz, és a jelenleg is használt 1207 tűs Socket F foglalatba illeszkedik. Várhatóan a processzor megjelenésével egyidőben debütál az AMD saját fejlesztésű chipsetje az Opteronok fogadására. Az SS7100 déli híd mellé az SR5690 vagy az SP5100 típusú északi hidat lehet társítani. Mindkét északi híd támogatja a teljes sebességű (5200 MT/sec) HyperTransport 3.0 linket, és a HotPlug képességgel felvértezett PCI Express 2.0 csatlakozókat. Emellett az RS5690 lapka már tartalmazza az I/O Memory Management egységet (IOMMU). Ez a technológia a platform virtualizációs teljesítményét hivatott megnövelni, közvetlenebb kapcsolatot teremtve a processzor és az I/O egységek között. Képes megakadályozni az I/O eszközök illegális memória-hozzáférését is. Az új AMD Fiorano platform tehát az Istanbul processzorral és az új, saját fejlesztésű chipsettel próbálja felvenni a versenyt az Intel szerverplatformjai ellen.

Leghamarabb 2010-ben jelenhet meg a Maranello platform, melyben a Socket G34 foglalat mellett már DDR3 memóriákat lehet munkára fogni. Az új, hatmagos, Sao Paulo kódnevű processzor több újdonságot is magával hoz. A HTC technológia továbbfejlesztett erőforrás-gazdálkodásért és órajelvezérlésért felel; a futtatott programnak megfelelően tudja a processzor egyes magjainak az órajelét csökkenteni, illetve emelni. A Probe Filter elsősorban a HyperTransport 3.0 link tehermentesítésesében vesz részt, melyet úgy ér el, hogy csak a szükséges adatok kerülnek át a gyorsítótárakba az egyes processzorok kommunikációjakor. Az Advanced Platform Management Link (APML) pedig az Intel vPro technológiájához hasonlóan megkönnyíti a szerverek használatát és karbantartását. A vállalat csúcsmodellje, a 12 magos Magny-Cours két egybetokozott Sao Paolo chipet fog tartalmazni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés