Kezd körvönalazódni, hogy hova szánja az AMD a Project 47-et

Az idei SIGGRAPH meglepetésterméke elsőre furcsának tűnt, de utólag látni a rációt a bejelentése mögött.

A SIGGRAPH ugyan véget ért, de a rendezvényen volt egy termék, ami több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Nevezetesen ez az AMD Project 47 volt, amely lényegében egy olyan szerver, amit az AMD saját maga tervezett meg, az Inventec fogja gyártani, az AMAX pedig forgalmazni. A bejelentéskor még a virtualizáció és a gépi tanulás volt a fő téma, hiszen a rendszer húsz darab rack szerverből áll, amelyek egyenként egyutas EPYC konfigurációt használnak, akár egy EPYC 7601-es processzorral, amely mellé négy darab Radeon Instinct MI25 gyorsító kerülhet. Ez a teljes szerverre nézve 20 processzort és 80 gyorsítót jelentene, a számítási teljesítmény pedig túllépné az 1 PFLOPS-ot, miközben a hatékonyság elérné a 30 GFLOPS/wattot.

Az természetesen nem baj, hogy készül egy ilyen szerver, az igazi kérdés az volt, hogy miért, mivel az EPYC processzorokat eleve igen sok partner felkarolta, tehát ezekre épülő szerverekből nem lesz hiány, és a Radeon Instinct MI25-re is van érdeklődés. Valószínűleg nagyon hasonló rendszert az AMD több partnere is tervez, tehát a Project 47 első látásra egy felesleges munkának tűnt.


[+]

A választ az AMD Studio rejti, ugyanis a vállalat azt is bejelentette, hogy nyitnak egy stúdiót Hollywoodban, így segítve a filmgyártást, és már azt is tudni, hogy London sem marad ki ebből, hiszen ott is tervez egy hasonló projektet a cég. Amellett, hogy az AMD Studio a filmgyártókat segíti különböző kiszervezett munkák szempontjából, fontos szerepet játszik még a hardverek biztosítása tekintetében is. Márpedig az egész tervnek a Project 47 az alapja, ez a szerver ugyanis tökéletes Hollywoodnak is, csak a Radeon Instinct MI25 gyorsítók helyére Radeon Pro WX9100-at és Radeon Pro SSG-ket kell szerelni.

Az AMD stúdiói a tervek szerint rendelkezni fognak egy saját kiépített szerverparkkal, amelyet a kisebb partnerek bérelhetnek, míg a nagyobb filmstúdiók számára különálló szerverparkokat építenek majd ki. Ez logikus, a kisebb cégek sokkal inkább vevők a teljesítmény bérlésére, elvégre egy jól megpakolt Project 47 dollármilliós tétel. A nagyobb vállalatok számára ez felvállalható, hiszen a komolyabb produkciók költsége ennél jóval nagyobb szokott lenni, és nyilván a rendszert nem egy film erejéig veszik.

Innen nézve az egész filmstúdiós terv motorja a Project 47, és mivel maga a hardver működik, így kiadják más területekre is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés