Hírverés nélkül dobta piacra az A620-as vezérlőhidat az AMD

Olcsó alaplapok épülhetnek az új lapkára, de pár dologra érdemes odafigyelni.

Az AMD még az előző év augusztusában mutatta be a Zen 4 magra épülő Ryzen sorozatot, amely az új Socket AM5-ös platform első képviselője volt, és ezzel együtt új vezérlőhidak is érkeztek. Eddig négyféle megoldást kínált a cég, de most csendben, mindenféle hírverés nélkül vált elérhetővé az A620-as opció, amire az alaplapgyártók már le is csaptak, és sorra mutatják be a saját alternatívájukat.

Kifejezetten jó hír, hogy az A620-ra nagyon olcsó, az AMD szerint nagyjából 85 dollárról induló alaplapok érkeznek, de érdemes figyelni a képességekre is, és ezzel kapcsolatban a vállalat kiadott egy képtáblázatot, ami összehasonlítja az új jövevényt a régebben elrajtolt vezérlőhidak funkcióival.


[+]

A fenti kép jól mutatja a különbségeket, van azonban pár adalék, amire érdemes kitérni. Bizonyos alaplapgyártók annak ellenére építhetnek PCI Express 5.0-s csatolót az olcsóbb fejlesztéseikre, hogy ezt az AMD hivatalosan nem támogatja. A vállalat szerint ezzel technikailag nincs gond, amíg a konkrét termék gyártója hajlandó a működésre garanciát vállalni. Az A620-as vezérlőhíd esetében azonban a PCI Express 5.0-s kivezetést nem tartja reális lehetőségnek a cég, egyszerűen annyira megdrágítja a gyártást, hogy elveszik az árelőny, ami az új megoldás fő fegyvere. De ha bárki ennek ellenére is megcsinálja, akkor azzal nem vétenek a szabályok ellen. Abszolút tilalom vonatkozik viszont a processzor tuningjára, továbbá a Precision Boost Overdrive-ra, illetve a kapcsolódó Curve Optimizerre, a memória tuningja azonban szabad, így az EXPO is támogatott.

Fontos kiemelni, hogy az A620-as vezérlőhíd esetén a processzor tuningjának tiltását – beleértve a PBO-t is – az alaplapgyártók nem kerülhetik meg. Amíg a PCI Express 5.0-val kapcsolatban megengedő az AMD, addig az órajel további emelése egy nem átléphető vörös vonal.

Szintén lényeges tényező, hogy az A620-as alaplapok VRM részét – az AMD specifikációi szerint – úgy kell tervezni, hogy a 65 wattos TDP-vel rendelkező Ryzen 7000-es processzorokhoz legyen optimalizálva. Ez egy amolyan minimum elvárás, amin az egyes alaplapgyártók túlléphetnek, ha akarnak, de itt megint előjön az ár problémája, hiszen a combosabb VRM kiépítése drágább is. Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki 65 wattnál nagyobb TDP fogyasztási osztállyal rendelkező Ryzen 7000-es processzort vesz? Nos, ezek abban az esetben működni fognak, ha az adott alaplap BIOS-ában szállított AGESA verzió támogatja őket, de még így is a VRM képességei fogják limitálni az elérhető turbó órajelet, tehát a combosabb Ryzenek valamekkora teljesítményt fognak veszíteni a legolcsóbb deszkákkal. Hogy ez hol és mennyire lesz érzékelhető, az nagyon függ a tényleges alaplap képességeitől. Emiatt az általános ajánlat az, hogy az A620-as deszkák mellé az energiatakarékos Ryzenek kerüljenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés