Alig segít a folyékony fém a Radeon VII teljesítményén

A Hitachi Chemical TC-HM03 hővezető padot nem érdemes cserélni, már csak az élettartama miatt sem.

A Der8auer néven ismert német tuningos a processzorok skalpolása után a VGA-k szétszedésébe is belevágott, az első alany pedig az általunk is tesztelt Radeon VII volt. Utóbbi termék abból a szempontból érdekes, hogy az AMD nem hagyományos hővezető pasztát használt, hanem egy Hitachi Chemical TC-HM03 hővezető padot.

Hirdetés

Az említett anyag a hivatalos specifikáció szerint 25-45 W/mK hővezetési tényezővel bír. Ez több a legtöbb pasztánál, amit a gyártók alkalmazni szoktak, ugyanakkor az AMD vélhetően a jóval nagyobb élettartama miatt szavazott bizalmat ennek a megoldásnak.

Der8auer azért megnézte, hogy mi történik akkor, ha a hővezető padot folyékony fémre cseréli, amit az alábbi videó be is mutat:

A nyereség igazából nem sok. Nagyjából 1% a folyékony fém teljesítményelőnye, amit vélhetőleg annak köszönhet, hogy a minimálisan beállított órajel 1733 MHz-re ugrott az eredeti 1709 MHz-ről. A GPU hőmérséklete maradt 73°C, de a Vega 20 esetében az órajelvezérlés az úgynevezett csatlakozási hőmérséklethez van szabva, amelynek maximuma 106-ről 101°C-ra csökkent. Nyilván ez eredményezte a minimum órajel emelkedését, amitől valamennyit nőtt az átlag is, és ezzel jött 1%-nyi tempóelőny.

A fentiek miatt nincs igazán haszna lecserélni a Hitachi Chemical TC-HM03 hővezető padot, már csak az élettartam miatt sem, hiszen a gyári megoldás tényleg úgy van kialakítva, hogy sokáig megőrizze a hővezető képességét, míg ez az alternatív opciókról, különösen a hővezető pasztákról nem mondható el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés