Keverné a kis és a nagy magokat az Intel

Az asztali piacra szánt Alder Lake-S kódnevű fejlesztés nem megszokott módon kínálna 16 processzormagot.

Az év elején írtunk egy hírt az Alder Lake-S kódnevű fejlesztés feltűnéséről, amelyről igazából csak nagyon keveset lehetett tudni, így a pletykákból építkezve próbáltunk egy elméletet felvázolni. Továbbra is visszatérő elem, hogy ez lehet az Intel első, 10 nm-es node-on készülő asztali processzora, és az LGA1700-as foglalatba érkezhet, méghozzá a 2022-es évhez közeledve.

Nemrég viszont kiszivárgott egy dia, amely új részletekkel fűszerezi az eddigi pletykákat, és ez alapján más érdekességet is tartogat az Intel fejlesztése. A grafikus vezérlő megléte nem meglepetés, ez a korábbi híreszteléseknek is része volt, ahogy a 16 magról is voltak kósza adatok. Az új információk viszont nem megegyező teljesítményű magokról szólnak, hanem 8 nagyról és 8 kicsiről. Ez tulajdonképpen kísértetiesen hasonlít az ARM Big.Little koncepciójához, ami jelen esetben azért meglepő, mert asztali dizájnról van szó.


(forrás: Twitter)

Persze az efféle felépítés nincs egy adott szegmenshez kötve, tehát nyilván működhet komolyabb teljesítményszinten is, de a Microsoftnak is lesz munkája vele, hiszen a Windows aktuális ütemezője nem éppen az ilyen felépítésű processzorokra van szabva, de a következő év második felére ez még változhat. Alapvetően Androidon működik ez a modell, tehát megvalósítható a gyakorlatban, de kétségtelen tény, hogy nagy teljesítményszinten nem szokták a cégek bevállalni, mivel sokkal nagyobb a fogyasztási keret, amit be lehet osztani.

A kiszivárgott dián egyébként 80 és 125 wattos energiaigény szerepel, utóbbi azzal a kiegészítéssel, hogy a 150 wattot is mérlegelik. Az Alder Lake-S így képes lehet 16, ezen belül is 8 nagy és 8 kicsi magot kínálni a mainstream asztali rendszerekbe, így ehhez a szinthez nem kell majd HEDT platformra ugrania az Intelhez ragaszkodó felhasználóknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés