Alakul az Ampere 128-magos szerverprocesszora

A vállalat kifejezetten jó skálázódást mér az Altra Max M sorozatra.

Az Ampere az előző év közepén mutatta be az Altra Q sorozatú szerverprocesszorait, amelyek meglepetésre az rástartoltak az akkor verhetetlennek tűnő AMD Rome platformra. Sajnos a piacon olyan kiemelkedően nagy sikert nem arattak, de minden kezdett nehéz. A cég azonban nem adja fel, és célegyenesben van az Altra Max M sorozat, ami már 80-ról 128 magra ugrik.

A Mystique kódnevű fejlesztés persze nem újdonság, már az előbbi hírben is írtunk arról, hogy jön. A legnagyobb előnye, hogy lábkompatibilis az előző generációval, vagyis az Altra Q-ra építő partnerek könnyen tudnak Altra Max M-re váltani. Mivel az alapdizájn nem változott, így a nyolccsatornás, maximum 4 TB-nyi rendszermemóriát támogató memóriavezérlő ugyanúgy 3,2 GHz-es effektív órajelű modulokat kezel, ahogy a beépített PCI Express 4.0-s csatornák száma is mindig 128. Természetesen az új szerverprocesszor is egy- és kétutas szerverekbe jó, és figyelni kell arra, hogy a kétutas dizájnoknál a két processzor között 64 darab, CCIX protokollon keresztül dolgozó PCI Express csatorna biztosítja az összeköttetést, így 192 darab PCI Express 4.0-s sáv marad a bővítőkártyáknak.


(forrás: Ampere)

Az elődhöz hasonlóan a TSMC 7 nm-es node-ján készülő Altra Max M sorozat esetében a nagy kérdés az volt, hogy a Neoverse N1-re épülő ARM magokon mennyire tudnak jól skálázódni a célzott munkafolyamatok. Az Ampere friss eredményei alapján elég tetszetősek az eredmények, ugyanis a 128-magos Altra Max M128-30 51-57%-kal gyorsabb titkosításra, transzkódolásra és webszerverre vonatkozó feladatokban a 80-magos Altra Q80-30-nál.

Az Ampere Altra Max M sorozat várhatóan még idén elérhető lesz, de a pontos megjelenési dátumról még nincs adat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés