Egyedi dizájnban debutál még idén az AMD új Instinct gyorsítója

A MI200-ról már korábban is érkeztek híresztelések, de eléggé az első exascale szuperszámítógéphez van tervezve.

Egy ideje már lehet olvasni pletykákat arról, hogy az AMD még idén bemutatná az Instinct MI200 nevű gyorsítót, amely viszonylag gyorsan követné a novemberben bejelentett Instinct MI100-at. Sok különbség van azonban a két dizájn között, és fontos tudni, hogy az MI200 speciálisan a Frontier nevű szuperszámítógépbe készült.

Az AMD konkrétan egy CPU és GPU kombinációt tervezett, vagyis maga az Instinct MI200 nem véletlenül van a Trento kódnevű platform mellett feltüntetve a kiszivárgott diákon. Ennek az oka, hogy a szóban forgó hardverelemek bekötése egészen speciális.

A tömegpiac számára a hónap közepén startolt Milan platform jelenti idén az alapot az AMD portájáról. Bár maga a Trento kódnevű rendszer is Zen 3 magokat használ, viszont Infinity Fabric 3.0-t biztosító interfészei vannak. Ez azért fontos, mert maguk az Instinct MI200 gyorsítók is erre fognak csatlakozni, következésképpen ezekben is ennek megfelelő linkek lelhetők fel, de az alkalmazott architektúra is modernebb a mostani CDNA-nál.

Az AMD egy speciális kiépítést fog alkalmazni, amelynek keretében egy EPYC CPU-ra négy Instinct MI200 gyorsító jut, és ez az öt tokozás egymással egymással közvetlenül össze van kötve. Ennek a fejlesztésnek gyakorlatilag ez a lényege, és ilyen kiépítésben az egyes lapkák memóriakoherens módon hozzáférnek a kapcsolódó memóriában tárolt adatokhoz, ami eliminálja a memóriamásolások direkt kezelését a program oldalán. Lényegében jóval egyszerűbben lehet majd programozni egy ilyen dizájnt.

Úgy tudjuk, hogy a Trento platform, illetve az Instinct MI200 összepárosítása nem csak az első exascale szuperszámítógépet megépítő Craynek lehetséges, más gyártó is rendelheti majd, de a tervezés során számos olyan egyedi döntést hozott meg az AMD a rendszerrel kapcsolatban, amely bizonyos piaci szegmensekben nem túl előnyös. Leginkább olyan területre ajánlható, ahol a skálázhatóság és az egyszerű programozhatóság annyira fontos, és ezért egy nem szabványos fabric interfészt is megéri bevállalni az Infinity Fabric 3.0 személyében. Ha utóbbi tényező inkább gondot jelent, akkor megéri a szabványos csatolót biztosító szerverplatformoknál maradni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés