Előkerült az Ampere nyolcvanmagos szerverprocesszora

Az Altra az adatközpontokat célozza, és az AMD második generációs EPYC processzorai sem érezhetik biztonságban magukat.

Már több éve annak, hogy megmenekült az Applied Micro X-Gene termékcsaládja, melynek X-Gene 3-as verziója ugyan sosem kerülhet már piacra, de az Ampere újrahasznosíthatja az alapokat. Sőt, ezt tulajdonképpen már meg is tették, ugyanis bejelentették 80 magos szerverprocesszorukat, amely az Altra márkanevet viseli, és elsődlegesen a hyperscale adatközpontokat célozza, például mint az Amazon AWS, a Microsoft Azure, vagy éppen a Google Cloud.

Az új fejlesztés már 7 nm-es gyártástechnológiával készül, méghozzá a TSMC műhelyén belül, és 80 darab, egyedi tervezésű, 64 bites ARM processzormagot tartalmaz. Ezek alapja az ARMv8.2-es Neoverse N1, de számos módosítást is bevetettek a mérnökök,  így a ARMv8.3-ból és az ARMv8.5-ből is átemeltek technológiákat, elsődlegesen a biztonságit szem előtt tartva, különösen figyelve a spekulatív végrehajtást kihasználó támadások elleni hardveres védelemre. A négyutas szuperskalár magok OOO logikát alkalmaznak, vagyis a beérkező feladatok sorrendtől függetlenül is végrehajthatók, továbbá magonként 64-64 kB-os az utasítás- és adatgyorsítótár, illetve 1 MB-os az L2 cache kapacitása. Mindezek mellett egy 32 MB-os megosztott L3 gyorsítótár is rendelkezésre áll, illetve minden esetben elérhető az ECC. A lebegőpontos végrehajtás tekintetében magonként két darab 128 bites SIMD feldolgozóra lehet számítani.


[+]

Az Ampere Altra termékcsaládot kétutas konfigurációkhoz optimalizálták, vagyis a maximális magszám elérheti a 160-at, de természetesen egyutas rendszerként is bevethetők a szerverprocesszorok. A választási lehetőség állítólag bő, de erről részletek nincsenek, ugyanakkor a fogyasztás 45 és 210 watt közé eshet a teljesítménytől, valamint a magszámtól függően. Azt hozzá kell tenni, hogy a fejlesztés egyetlen nagy lapka, és valószínűleg nem készül kisebb verzió, tehát mindegyik modellbe 80 fizikai mag kerül, vagyis ezek egy részét letiltva alakítja majd ki a cég az egyes változatokat. Ez lehet a fő oka annak is, hogy a hyperscale adatközpontokat célozzák, mivel itt van szükség rendkívül sok magra, ahol az Ampere Altra eladása gazdaságos lehet. Az alapórajel tekintetében a fejlesztés 3 GHz-es működésre van tervezve.

A konstrukció az ARM SBSA specifikáció negyedik szintjét támogatja, a szerverek szintjén szükséges technológiák kezelése mellett. Ennyi magot ráadásul megfelelően etetni is kell, amiről nyolccsatornás, DDR4-es memóriavezérlő gondoskodik, 3200 MHz-es effektív órajelű modulok támogatása mellett. Egy processzor maximum 4 TB-nyi memóriát kezelhet, vagyis kétutas konfiguráció szintjén 8 TB is elérhető. A PCI Express 4.0-s vezérlő 128 sávot kínál, de kétutas rendszernél ebből 64 sáv a processzorok összeköttetésére megy el, így ilyenkor 192 darab csatorna használható fel szabadon. A fejlesztés támogatja a CCIX szabványt is, vagyis megfelelő gyorsító mellett a memóriakoherencia is elérhető.

Az Ampere szimulált eredményei szerint az Altra termékcsalád vélhetően leggyorsabb tagja a SPEC2017_int tesztben 2,23-szor gyorsabb az Intel Xeon Platinum 8280-nál, ami igazából nem tekinthető meglepőnek, hiszen sokkal több magot is kínál. Ennél lényegesebb, hogy 4%-kal a 64-magos AMD EPYC 7742-nél is erősebb az új dizájn. Utóbbi ugyan nem tekinthető a második generációs EPYC sorozat leggyorsabb tagjának, de az AMD főleg ezt ajánlja a hyperscale adatközpontokba, tehát kvázi közvetlen konkurensnek számít, míg a legerősebb EPYC 7H12 inkább a HPC-piacra ideális.

A fentiek alapján az Ampere Altra termékcsalád eddig az ARM szerverpiaci terveinek egyik legékesebb tagja. A specifikációk rendkívül bizalomgerjesztőek, illetve az integer feladatok melletti szimulált teljesítmény is igen impozáns, hiszen ha tényleg gyorsabb lehet valamennyivel az AMD EPYC 7742-nél, akkor az nem kis fegyvertény, ez konkrétan azt jelenti, hogy a többi konkurenst leginkább megalázza. Nem mellesleg izgalmas lett a piac, hiszen váratlan helyről kapott versenytársat az AMD.

Az Ampere az új fejlesztés mintáit már szállítja az érdeklődőknek. A referenciaplatform tekintetében egy egyutas (Mt. Jade), illetve egy kétutas (Mt. Snow) dizájn rendelhető. Ráadásul úgy néz ki, hogy az Altra csak a kezdet. Már készül ugyanis a Mystique kódnevű megoldás, amely várhatóan jövőre mutatkozik be, 2022-ben pedig a Siryn érkezhet. Ezekről egyelőre keveset tudni, azt viszont fontos látni, hogy van tartalék az Ampere útitervében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés