Akkutöltés másodpercek alatt, többnapos üzemidővel?

Ismét egy kutatási eredmény, mely új utat nyithatna az elektromos eszközök piacán.

Sokan panaszkodnak, hogy nincs fejlődés az akkumulátortechnológiákban, vagy legalábbis nem elég látványos. Hiszen ki ne akarna olyan akkumulátorokat használni, melyek akár másodpercek alatt feltölthetőek és akár napokig elegendő energiát biztosítanak, például telefonoknak, tableteknek vagy bármilyen elektromos eszköznek. Egy kutatókból álló csapata a Közép-floridai Egyetemen (UCF) éppen ezt a célt tűzte ki maga előtt és egy olyan eljárást fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi hajlékony szuperkondenzátorok létrehozását. Ezek képesek az átlagos megoldásoktól több energiát tárolni és még 30 000 újratöltést követően sem mutatják a kapacitás csökkenés jeleit, szemben például a li-ion akkumulátorokkal, melyeknek már 500-1000 ciklust követően drasztikusan csökken a kapacitásuk.


(forrás: today.ucf.edu)

A kutatók már eddig is foglalkoztak a szuperkondenzátorokkal, azonban az alacsonyabb energiasűrűségük miatt csak nagyobb méretben voltak megvalósíthatók a lítiumos társaikhoz képest, így az UCF csapata a nanotechnológia irányába fordult, hogy ott keressen megoldást a problémára. Próbálkozásaikat siker koronázta, hiszen kísérleti úton kifejlesztettek egy új, kétdimenziós anyagot (2D WS2, wolfram-diszulfid), ami mindössze néhány atom vastagságú. Bár más kutatók is próbálkoztak már grafén és más kétdimenziós anyagokkal, de csak kevés sikerrel, mivel azokat a már meglévő rendszerekbe próbálták beilleszteni, szemben a UCF csapatának egyszerű, kémiai szintézisen alapuló megoldásával. Az így kifejlesztett szuperkondenzátor a kétdimenziós anyag által borított, néhány mikrométer vastagságú drótokból áll, ahol a nagy vezetőképességű mag gyorsabb elektron áramlást tesz lehetővé, ezáltal gyorsabb töltést és merítést. Az kétdimenziós anyaggal egyenletesen bevont rétegeknek köszönhetően pedig nagy energiasűrűség érhető el.


(forrás: today.ucf.edu) [+]

A kutatók a kétdimenziós anyagokban eddig is nagy potenciált láttak, azonban a most publikált eredményekig nem voltak igazán tisztában a jelentőségével. Ráadásul a gyorsabb tölthetőség és a nagyobb a kapacitás mellett olyan előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, mint a hajlékonyság, ami jelentősen megnöveli a hasznosíthatóságát, például elég csak a viselhető eszközökre gondolnunk. A kutatást vezető professzor elmondása szerint, még közel sem piackész a munkájuk, azonban már megtették a lépéseket a szabadalom levédésére. Az tehát biztos, hogy a következő és azutáni csúcstelefonban sem fogjuk viszont látni, ellenben egyre több az ígéretes projekt, amiből néhány minden bizonnyal megéli majd a tömegtermelést is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés