Vízalapú akku, ami több mint 10 évig bírhatja?!

Mai, egyre nagyobb mértékben elektromos áram által hajtott világunk egyik legnagyobb korlátozó tényezője az akkumulátor technológia. A jelenleg használt lítiumion minden, csak nem hatékony és környezetbarát, még szerencse, hogy körülbelül minden hónapban születik egy technológiai áttörés a témában – amiből aztán egyszer talán lesz használható megoldás, vagy nem.

Az egyik érdekes ágazata a kutatásoknak az úgynevezett Flow battery, vagyis folyékony halmazállapotú akkumulátor, amiben most a Harvard egyetem John A. Paulson School of Engineering and Applies Science részlege jelentett be egy érdekes, amolyan túl szép, hogy igaz legyen fejlesztést. Semleges pH-értékű vízben feloldott szerves molekulákkal dolgoznak, amelyek megoldják a folyékony akkumulátorok egyik nagy problémáját, mégpedig azt, hogy egy idő után elvesztik a hatékonyságukat, és fel kell újítani őket. A friss megoldás újfajta anód és katód molekulaszerkezete révén számottevő karbantartás nélkül akár egy évtizedig is működni képes.

Ezer töltési ciklus alatt mindössze egyetlen százalékot degradálódik az újdonság kapacitása, ráadásul nagyon gyorsan tölthető. Mivel átviteli közegnek vizet használnak, biztonsági problémák sem fenyegetnek, persze egy okostelefonnak vagy notebooknak nem tesz jót az eláztatás. Egyelőre viszont még nincs szó ilyen jellegű használatról, ugyanis a flow akkumulátornak nem elég nagy az energiasűrűsége. Pillanatnyilag a megújuló energiaforrásokra alapozó szél- és naperőművek által generált villamos energia tárolását tervezik vele.

Flow akkumulátor működésének vázlata
Flow akkumulátor működésének vázlata

Hogy versenyképes legyen a ma használt megoldásokkal szemben, 100 dollár/kilowattóra alatti előállítási költséget kellene elérni. Erre pedig reális esélyt látnak a kutatók, ugyanis a neutrális pH-nak köszönhetően sokkal olcsóbban megvalósítható a pozitív és negatív részt elválasztó membrán, ami az egész akkumulátor árának akár az egy harmadát is kiteheti. Meglátjuk, mi – és főleg mikor – kerül majd gyakorlati használatba ebből az új technológiából!

Előzmények

Hirdetés