Hirdetés

Adózzanak a robotok!

Hirdetés

Egy új ipari forradalom küszöbén állunk, ezúttal azonban jóval durvább változások jöhetnek, mint korábban: az automatizálás, a robotika hatalmas mennyiségben és rövid idő alatt tehet munkanélkülivé embereket, az ezzel járó társadalmi problémákat pedig lehetetlen feladat lesz kezelni a mai eszközökkel. Az egyik lehetséges megoldás Bill Gates szerint az, ha adót vetünk ki a robotokra (amelyet természetesen nem a gépek, hanem az emberek helyett őket választó cégek fizetnek majd be), az így befolyó pénzből pedig lehet átképzéseket támogatni, miközben még a robotok terjedését is lassítjuk. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy miközben a munkás a béréből adózik, a robot nem kap fizetést, ezzel pedig az állam is rengeteg pénztől esik el.

Dolgoznak a robotok a BMW-nél
Dolgoznak a robotok a BMW-nél (forrás: BMW) [+]

Azzal persze Gates is tisztában van, hogy az adóztatással vigyázni kell: ha túl magas, akkor megakaszthatja a fejlődést, ha túl alacsony, nem érünk el vele semmit. Az EU-ban nem valószínű, hogy kipróbálják az ötletet, itt ugyanis éppen február 16-án utasítottak el egy hasonló célú beadványt, és inkább a robotok használatát szabályozó direktívák kidolgozásával szeretnének foglalkozni. Pedig ideje lenne azzal is foglalkozni, hogy az automatizálás miatt megszűnő munkahelyeken ma dolgozókat miként segítjük majd.

Hirdetés

Azóta történt

  • Robot készíti a hamburgert

    A hamburger finom, de a hús forgatása nem a legizgalmasabb feladat. Egy új robot átveszi ezt a munkát az embertől.

Előzmények

  • Vesztésre állunk a robotok elleni harcban

    Miközben sok helyen a klasszikus kékgalléros állások külföldre költözése ellen folyik a harc, pont a valódi veszélyre, a robotok térhódítására nem vagyunk megfelelően felkészülve.

Hirdetés