Acer blog: Predator monitor 240 Hz-en

Az XB252Q a játékos keménymagnak készült, akiket a sebességért cserébe nem zavar a TN panel.

Van az a helyzet, ami megkívánja a magas frissítési frekvenciájú és alacsony válaszidejű kijelzőket. A professzionális szinten űzött, esportként aposztrofált játékot játszók körében például más szóba sem jöhet, de otthoni felhasználók között is biztosan akad szép számmal, akik semmi pénzért nem mondanának le a 144 hertzes vagy annál magasabb  frissítési frekvenciáról.


[+]

Az Acer Predator szériájába tartozó 24,5 hüvelykes XB252Q is a fent vázolt csoport számára készült, azon belül is azoknak, akik nem bánják, ha ezt a sebességet egy TN panelből nyerik, amely köztudottan nem remekel a betekintési szögek terén. Az igazi gamerek ezzel nem sokat törődnek, mivel a játék hevében, amikor csak egy cél van, a győzelem, úgysem erre figyelnek. A szóban forgó kijelző Full HD felbontás megjelenítésére képes, amit a ma kapható (belépő szintnél jobb) VGA-k többsége minden további nélkül képes magas képkockaszámmal meghajtani, ami szintén fontos szempont a gamer világban.


[+]

De mit is tud a Predator az említetteken felül? 1 ezredmásodperces válaszidő, 1000:1 kontrasztarány, 400 cd/m² maximális fénysűrűség, 16,7 millió szín, NVIDIA G-Sync kompatibilitás, ULMB mód, minden irányban állítható állvány, beépített hangszórók, USB 3.0 hub, HDMI és DisplayPort bemenetek, gyors bekapcsolás (gomb megnyomását követően 1 mp-en belül van kép, nincsenek logók stb), menüből bekapcsolható célkereszt és frissítési frekvencia kijelzés. Sajnos jack kimenet és fejhallgató akasztó nincs a fejhallgató számára, amelyek teljessé tehetnék a gamer létet.


[+]

Színtérlefedettség terén a kijelző nyilván nem a top kategóriát képviseli, mindössze 93,4%-ban fedi pontosan az sRGB színteret, ellenben a színhelyességgel nincs gond, a kalibrálás után az átlagos eltérés mindössze (DeltaE) 0,6, a legnagyobb pedig 1,76, míg a kontrasztarány 905:1 lett. A mérések szerint a fénysűrűség terén a gyári specifikációkat alaposan túlteljesítette a kijelző a maga 463 cd/m²-es értékével, viszont a legalacsonyabb beállításnál is 112 cd/m²-t mértünk, mely éjszakai játékhoz kissé magas. A háttérvilágítás PWM-mentes, amíg be nem kapcsoljuk az ULMB-t, mely most is csak kikapcsolt G-Sync mellett működik, és csökkenti a fénysűrűséget, ahogy azt megszokhattuk.


[+]

A TN panel a tőle elvárható szintet hozza betekintési szögekben: a papíron 170/160 fokos értékek nem meglepőek, ahogyan a gyakorlatban látott elszíneződés sem, mely továbbra is a technológia sajátja. Szerencsére ebből szemből semmi sem látszódik, így ezzel nincs probléma, ráadásul a feketéje is tökéletes, beszűrődésnek nyoma sincs, és nyilván zavaró glow sem jelentkezik. A homogenitás nem tökéletes, de nem mondható különösen rossznak sem.


[+]

Ami a Predator XB252Q sebességét illeti, nos nem igazán tudunk panaszkodni, egyedül a 17 ms-os input lagot ítéljük magasnak, de a 240 Hz nagyon sima megjelenítést eredményez. Ez egyébként nincs G-Synchez vagy NVIDIA kártyához kötve, bármilyen PC-n beállíthatjuk, tehát AMD kártyával is. A gyorsítást, vagy overdrive-ot a menüből lehet kapcsolni, összesen három fokozata van, de ha nem szeretjük a túllövésből fakadó lilás keretet a mozgó objektumok körül, akkor nem érdemes feljebb kapcsolni, enélkül sincs számba vehető utánhúzás.


[+]

A Predator kijelzője gyors, sőt nagyon gyors, de épp ezért megkérik az árát: 179 990 forintba kerül, igaz, ezért 5 év garanciát is adnak mellé.

Azóta történt

Előzmények