Acer Aspire V3 notebookóriás, kétmagos Ivy Bridge processzorral

Mint a héten azt már hírül adtuk, hivatalosan is elrajtolt az Ivy Bridge platform asztali és mobil változata is, azonban mindkét termékcsoport felhozatala hiányos. Utóbbiból egyelőre csak a négymagos Core i7-ek érhetők el, a harmadik generációs, kétmagos Core i5 és Core i3 egyelőre várat magára, viszont ez nem jelenti azt, hogy egyik sem létezik.

A helyzet ugyanis az, hogy az Acer újonnan indított Aspire V3 notebookjai (vagy legalábbis a legtöbb típus) várhatóan ezekre a kétmagos központi egységekre épít lényegében. Erről tanúskodik az is, hogy a hozzánk érkezett nem végleges konfigurációban is egy kétmagos Ivy Bridge mérnöki minta (ES) dolgozott 2,3 GHz-es órajelen, Hyper-Threading támogatással. Ebből már sejthető, hogy minden bizonnyal egy harmadik generációs Core i5-tel van dolgunk, azaz most már csak idő kérdése, hogy az Intel mikor engedi útjára ezeket az APU-kat.


[+]

A teljesítményre most nem térnénk ki még ebben a bejegyzésben, ugyanis összehasonlítási alapként szükségünk lenne egy i7-es változatra is, valamint hivatalosan be nem jelentett termékről van szó, amiről még nem adhatunk ki információt. Ami érdekes lenne, az a fogyasztás alakulása, hiszen a 22 nanométeres gyártási eljárás ezen a téren tartogathat meglepetéseket, ugyanakkor ezt a termék nem végleges mivolta miatt kénytelenek voltunk hanyagolni.

Magát a V3 szériát viszont még nem néztük meg alaposan, pedig a sajtóbejelentés nemrég megtörtént, az első darabok pedig már az itthoni boltok polcain figyelnek – természetesen egyelőre csak Sandy Bridge kiépítéssel. Hogy valami exkluzivitás is legyen a V3-mal kapcsolatban, a hozzánk beérkezett modell a kínálat még be nem szerezhető legnagyobb, 17,3"-es tagja. Az Aspire Ethost idéző (helyettesítő) példány tehát nem kifejezetten a hordozhatóság mintapéldánya 3 kg-os tömegével és nagyjából 414 x 273 x 37 mm-es méretével.


[+]

A csillogó fekete házba bújtatott konfiguráció burkolata az alját leszámítva mindenhol fényes műanyagból készült, kinyitva pedig láthatjuk, hogy a csuklótámasz és a rajta található touchpad is ugyanezt az irányzatot követi. Ez utóbbi felülete érzetre picit ragadósabbnak tűnik, mint amit a matt anyagoktól megszoktunk, használat közben mégsem okozott problémát. A szigetes billentyűzet nem idegen, a körülötte lévő rész viszont matt, ezüst színével kellemesen töri meg az egyhangú színvilágot.

A gyártó ebben a méretben már 1600x900 képpontos kijelzőt használ, ami lényegében csak kicsivel ad nagyobb pixelsűrűséget, mint az 1366x786 15,6"-es képátlóval (~106 vs. ~100 ppi), illetve a panel is maradt TN+film típus fényes felülettel, de ne feledjük, hogy a V széria jelenti a belépő szintet a kínálatban, így nem is vártunk tőle többet ezen a téren.

Felboncolva a notebook alját viszont egy-két érdekességgel szolgált a V3. Memóriafoglalatból négy darab kapott helyet a notebookban, így a későbbi bővítés is megoldható, akár házilag is, a meglévő modulok lecserélése nélkül. A hatalmas bendő két SATA merevlemez vagy egy SSD+HDD kombó elnyelésére képes, ráadásul a csatlakozás is ki volt építve. Mindezt az Intel 7-es szériába tartozó vezérlővel kombinálva már kihasználható a Smart Response (SSD cache) is.


[+]

Tovább borzolja a kedélyeket a merevlemezfiókok között található csatlakozósor, melyről sajnos nem derül ki, hogy mini PCIe vagy mSATA, de amennyiben ez utóbbi, akkor egy gyorsítótárral megtámogatott, RAID-be szervezett HDD tömb kombinációt is el tudunk képzelni, ami együttesen már korrekt lemezteljesítményt nyújt. Valószínűleg Sandy Bridge processzorokkal kapható, kisebb képátlójú darabokban nincs két merevlemez, illetve mSATA foglalt sem, de erre hamarosan fényt fogunk deríteni, amint kézhez kapjuk az első végleges darabot.


[+]

Ami az alapvető felszereltséget illeti, el vagyunk látva 4 darab USB kapuval, ebből kettő 3.0-s szabványra épül, DVD-íróval (Blu-ray opcionális), HDMI, D-Sub és RJ-45 (Gigabit Ethernet) csatolóval, valamint 3,5 mm-es jack aljzatokkal. A konfigurációból természetesen nem hiányzik a kártyaolvasó és a vezeték nélküli hálózati kártya sem.


[+]

A 17,3"-es V3 tisztességesen összerakott belépő szintű notebook látszatát kelti, ám kérdés, hogy ebben a szegmensben mennyire keresett ez a méretkategória. Persze aki a korábbi Aspire Ethos utódját keresi, annak nem lesz más választása, házon belül ugyanis ez az egyetlen gép, mely ekkora méretben is elkészül. Kellő pénzmagért cserébe gyors processzorral, két merevlemezzel, rogyásig pakolt memóriával, valamint egy jobb mobil NVIDIA grafikus vezérlővel remek belépő szintű asztaligép-helyettesítő konfiguráció lehet a legnagyobb V3-ból.

Véleményt egyelőre nem formálnánk magáról a V3 családról, előbb ugyanis látnunk kell az aktuálisan kapható darabokat is, ám erre sem kell már sokat várni, az olimpiai kiadás már úton van szerkesztőségünkbe, és az egy kategóriával feljebb sorolt V5 is érkezik hamarosan.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények