Hirdetés

Acer Aspire V3-471: bázismodell aranyban

Megjelenés

Acer blogunkban már többféle változatban megmutattuk az Acer Aspire V3-t, azonban most egy nagyon erős összeállításról részletesebben is írunk, és megígérhetjük, hogy nem ez lesz az utolsó eset, amikor foglalkoztunk ezzel a notebookkal, pontosabban notebookcsaláddal. Hogy miért? Mert a közeljövőben ez az alsó középkategóriás modell lesz az Acer meghatározó típusa; nem a legszebb, nem a legjobb, mégcsak nem is a legolcsóbb, mégis minden bizonnyal a legtöbbet adják majd el belőle, így különösen fontos a gyártó számára.

Hirdetés

Az Acer új nevezéktanában az Aspire továbbra is az otthoni felhasználásra szánt modelleket jelöli, saját kitalációjú rövidítéseink alapján pedig a V széria a vékony, az M széria a meglehetősen (esetleg marha) vékony, az S széria pedig a szupervékony típusokat jelöli. A mellette lévő szám minél alacsonyabb, annál egyszerűbb gépet jelent, továbbá követi ezt még egy háromjegyű szám, amiből az első jegy a kijelzőméretre, a másik kettő a formatervre utal. Ennek alapján tehát a nálunk járt Aspire V3-471 egy otthoni felhasználásra szánt, alapszintű, vékony notebook 14 hüvelykes kijelzővel, 71-es formatervvel. Az nem derül ki a nevéből, hogy arany színe és ezüst billentyűzete van, ami meglehetősen egyedivé teszi.

Nagy bánatunkra az Aspire V3 széria átlagosan horpadó fedele és kényelmesen nagy csuklótámasza is fényes, mintázat nélküli, ezért nagyon látszanak rajta az ujjlenyomatok. Ebből a tekintetből a mi arany gépünk vagy az ezüst, olimpiai változatok szerencsésebbek a fekete szériánál, ami pár nap használat után eléggé csúnya tudott lenni. Első pillantásra szembetűnt, hogy a V3 nem éppen vékony: elöl 27, hátul 33,4 millimétert ír adatlapja, ami az átlagos notebookokra jellemző, akárcsak a hatcellás akkuval 2,3 kilogrammos tömeg.

Nagy megelégedéssel tapasztaltuk, hogy fedele minimális, felső pereménél körülbelül egycentiméteres holtjátékkal mozog, kinyitás közben a laptop nem billen hátra, a vékony zsanérok pedig tartósnak tűnnek, és a maximális nyílásszögre sem lehetett panaszunk. Belül további tükrös részletekkel szembesültünk, ilyen a kijelző és átlagos vastagságú kerete. Az alsó részen folytatódik a kívül látott arany szín, a monitor alatt és a billentyűzet körül matt, a csuklótámaszon a korábban említett fényes

Alul az előd Aspire 4755-höz hasonlóan az első rész egyben eltávolítható, itt rejtőzik a merevlemez, a Wi-Fi adapter és a két memóriafoglalat. Az akkumulátor standard 48 wattórás, nagyobbról egyelőre nem tudunk. Erős közepes összeszerelési minőséget mutatott a 14 hüvelykes Aspire V3, illesztései rendben voltak, anyaghasználata, merevsége megfelel az erős konkurenciának, minden bizonnyal nem fog darabjaira hullani néhány év használat után – de valószínűleg örök életű sem lesz.

Régi ismerősünk az Aspire V3 billentyűzete; először úgy egy éve, a TimelineX laptopokon találkoztunk vele, azóta több Acer gépen is felbukkant. Az egyes gombok a burkolat nyílásain kandikálnak ki, vagyis igazi szigetes megoldással van dolgunk, de két helyen, az Enternél és a bal Shiftnél olcsó egybeolvasztás hátható, két billentyű került egy kivágásba. Kár érte, mert elég sokat ront az összképen. Persze, egy billentyűzetnél a használhatóság fontosabb; a rövid út végén határozott nyomáspontot, a gombok alatt pedig közepesen merev aljzatot találtunk, ami ma már nem számít nagy attrakciónak, de a divatos és drága Ultrabookokat lazán lekörözi. Hasonlóan szerepelt a touchpad is, mérete kellően nagy, felülete finoman érdes, gombjai kicsit kattogva járnak – ezt a legtöbb konkurens tudja.

Ugyanez nem mondható el a hangról, mert a V3 meglepően jól szól. Alapból is szépen tette a dolgát, de a Dolby Theater szoftver belőve kelt csak igazán életre. Nőtt, de nem vált tolakodóvá a térérzet, előkerült némi basszus, és a magasak is élénkebbek lettek, így a hangzásért jár a piros pont.

A kijelző viszont egy feketét érdemel a fényes felület, a gyenge betekintési szögek és az elég alacsony, 168 cd/m²-es maximális fényerő miatt, ami a 240:1 kontrasztarány ellenére sem biztosít megfelelő képet szabadban vagy fényes környezetben. Jó lenne, ha az Acer példát venne egyes konkurenseiről, akik otthoni felhasználásra szánt gépeiket is mind gyakrabban szerelik matt kijelzővel. Az Acer Aspire V3-471 processzorba integrált grafikus vezérlőjéhez való színprofil innen tölthető le, maximális fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés