A VESA megpróbál rendet vágni HDR kijelzők között

Új logók segítenek eligazodni az egységesített, háromosztályos követelményrendszerben.

A VESA bejelentette a DisplayHDR specifikációt, ami egy új szabvány az LCD kijelzők HDR teljesítményének definiálására. Ennek egyik célja, hogy egységesítse azokat a méréseket és kritériumokat, amelyekkel a kijelzők a HDR képességeik alapján is besorolhatóak az előre felállított három kategóriába, illetve segítsék a vásárlók eligazodását a kategóriákhoz tartozó logók segítségével, amelyek egyértelműen tükrözik majd a kijelző képességeit. Szükség is van erre, hiszen jelenleg számos kijelző kapható a piacon, aminek adatlapján vagy dobozán szerepel a HDR, ugyanakkor árban nagy a szórás ezen eszközök között, így a nem szakértő vásárló számára semmi sem jelzi pillanatnyilag, hogy HDR és HDR között is lehet, sőt van különbség. A VESA arra számít, hogy az emblémás rendszer elterjedésével ez a kép tisztulni fog, így a vásárlók is egyre többen fogják tudni, mire számítsanak a logók láttán.


[+]

Alapvetően tehát három kategóriát hoztak létre az alsó-, közép- és felsőkategóriás készülékek (tévék, monitorok és bármi, ami LCD-s és HDR-képes) számára: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600, DisplayHDR 1000. Könnyen kitalálható, hogy a számok alapvetően a minimum fénysűrűséget jelzik, mely szükséges az adott HDR besorolás eléréséhez, de ennél azért többről van szó. A VESA ugyanis további követelményeket is előír, melyek a fehér és fekete fénysűrűséghez, színmélységhez, illetve a háttérvilágítás válaszidejéhez köthetők. Sőt, ahogy az alábbi táblázatban látni fogjuk, a felsoroltakon belül további kritériumok vannak, például meghatározza, hogy a kijelző közepén és szélein milyen értékeket kell elérni, mekkora a minimálisan elvárt színtér és annak százalékos lefedettsége, stb. A VESA nem ír elő kötelezően local dimminget egyik kategóriához sem, ugyanakkor az jól látható, hogy a feketére vonatkozó értékek enélkül nem teljesíthetők minden szinten, legalábbis nem a jelenlegi LCD technológiákkal.


[+]

A VESA a besoroláson kívül a mérési metódust is közreadta, szabadon hozzáférhető bárki számára, így hitelesíteni nem csak a DisplayHDR tesztközpontokban lehet, hanem bármelyik gyártó elvégezheti önmaga is, de ebben esetben az eredményeket el kell küldeni a VESA-nak. Ezeknek a hitelességét a VESA nem minden esetben fogja ellenőrizni, de fenntartják a jogot az utólagos auditra, így könnyen kibukhat, ha valaki csalni próbál.

A DisplayHDR teszteléséhez szükséges béta eszközökhöz a VESA partnerek már egy ideje hozzáférnek, így az első minősítéssel ellátott kijelzők felbukkanására várhatóan a januári CES-en kerül sor, a boltokban pedig már a jövő év első negyedévében felbukkanhatnak DisplayHDR minősített megjelenítők. A VESA természetesen készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, új, magasabb kategóriák hozzáadásával bővítsék a sort, illetve más technológiával kapcsolatos (például OLED) besorolást is létrehozzanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés