A SiS-re cserélné az ATI-t az Intel

Komoly megrendelést kapott a világ első számú processzorgyártójától a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS). A több forrásból felröppenő hír szerint a SiS jövőre az Intel saját márkanéven forgalomba hozott belépőszintű alaplapjához szállíthat majd chipsetet – ahhoz a modellhez, mely a hasonló szegmensbe pozicionált, ATI Radeon Xpress 200 alapokra épülő D101GGC típust váltaná fel a termékpalettán.

Hirdetés

A SiS lapkakészlete – konkrétan a SiS662/966L páros – a jövő év második negyedében debütáló D201GLY típusú Intel alaplapon tűnhet majd fel. A chipset révén az újdonság Pentium 4, Pentium D és Core 2 processzorokat kezelhet, maximum 800 MHz-es rendszersínt és 667 MHz-es DDR2-memóriát támogathat (egycsatornás üzemmódban), valamint egy PCI Express x16 bővítősínbe passzoló grafikus vezérlőt is fogadhat majd, ezzel kiváltva a DirectX 7.0-kompatibilis IGP-t. Az új alaplap I/O vezérlője a szokásos repertoárt hozza; többek közt vélhetőleg Fast Ethernet vezérlő, Serial ATA II kontroller, valamint számos USB kapu szerepel majd a specifikációs listán.


Intel Desktop Board D101GGC: az előd majdhogynem modernebb, mint az utód

Az ATI megoldására épülő korábbi típus bizonyos tekintetben többet, más szempontból kevesebbet nyújtott a SiS lapkakészletével érkező újdonságnál. A D101GGC így például nem szolgált Serial ATA II vezérlővel, valamint nem kezelte a DDR2 memóriákat, cserébe viszont kétcsatornás DDR-vezérlővel és fejlettebb grafikus maggal rendelkezett. Ez utóbbi szempont a Microsoft új operációs rendszerének Aero Glass kezelőfelülete miatt juthat kulcsszerephez: míg a SiS662-be integrált Mirage 1 grafikus motor nem képes megjeleníteni ezt a felületet, addig a Radeon Xpress 200-ba került X300-as mag minden további nélkül megbirkózik a feladattal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés