A kicsik buktak, az Intel és az NVIDIA nyeregben a chipsetpiacon

Jóllehet az alaplapok forgalma a tavalyi év utolsó negyedévében elmaradt a várttól, a piacvezető és egyik kisebb riválisa képes volt növelni eladásait – derül ki a memóriaágazat elemzésére szakosodott DRAMeXchange jelentéséből. A piaci szereplők közül az Intel továbbra is toronymagasan első, tavaly év végén a leszállított alaplapok 58,3 százalékára valamilyen Intel lapkakészlet került. Az ezüstérmes pozícióban helycsere történt a 2006-os év végére, az NVIDIA-nak ugyanis sikerült befognia az egykor szebb napokat látott tajvani VIA Technologiest, egyben a kaliforniai vállalat tudta a legnagyobb mértékben növelni részesedését, noha még így sem sikerült túlszárnyalni az egy évvel ezelőtti rekorderedményt.


Forrás: DRAMeXchange

A VIA Technologies egyedül a tavalyi harmadik negyedévben tudott csekély növekedést produkálni, az alternatív chipsetpiac egykori legnagyobb szereplője azonban hosszú ideje leszállóágban van, és a jelek szerint egyelőre nem is tud olyan terméket felmutatni, mely újra népszerűvé teheti a céget az alaplapgyártók közt. Bár a SiS több új, elsősorban a belépőszintű kínálatot erősítő fejlesztéssel is jelentkezett 2006-ban, a második negyedévtől a vállalat chipsetjei egyre kevésbé bizonyultak kelendőknek, végül az év utolsó negyedévében értékesített alaplapoknak csak mintegy 4,1 százalékára került SiS lapkakészlet. A céget azonban a legfrissebb hírek szerint idén felkarolja a piacvezető Intel, aki néhány saját márkanéven értékesített alaplapján az ATI chipsetjét a SiS megoldásával helyettesíti majd.

A lista végén az önállóan már nem létező ATI Technologies kullog, mely egy éve sem birtokolt 3,5 százaléknál nagyobb szeletet a tortából, majd ez a részesedés 1,4 százalékra apadt, miután a céget felvásárolta az AMD. A második számú processzorgyártó a korábbi fogadkozások ellenére teljesen kiszállt az Intel CPU-khoz fejlesztett lapkakészletek piacáról, első, saját processzoraihoz passzoló új lapkája pedig ebben a negyedévben várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés