A DirectX 10 felé halad a SiS chipsetek evolúciója

A Windows Vista megjelenésére is készülve vezette be Mirage 3 grafikus magot tartalmazó alaplapi vezérlőchipjeit a SiS, köztük az asztali Intel processzorokat kiszolgáló 671FX/671 párost, az AMD platformon használható 771-et, valamint ezek mobil változatait. A grafikus vezérlő 3D-s képességei is fejlődtek, hiszen támogatja a DirectX 9-et (Pixel Shader 2.0), az OpenGL 1.5-öt, textúrázóegységeinek száma 16-ra nőtt, míg a magórajelet az előző generációhoz képest negyedével, 250 MHz-re emelték. A Vista Aero grafikus felület funkcióinak támogatása sem volt azonban elég a Windows Vista Premium Ready logó megszerzéséhez, az ezen lapkakészletek köré épülő rendszerek csak a Windows Vista Basic minősítés feltételeinek tesznek eleget.

Hirdetés

Ezen a helyzeten kíván változtatni a SiS a Mirage 3+ grafikus maggal, mely Intel processzorokat kiszolgáló lapkakészletekben tűnik fel: a 672 és 672FX asztali számítógépekbe, míg az M672MX notebookokba kerül. A vállalat közleménye nem árul el részleteket, a HKEPC Hardware szerint viszont a Vista Premium logó megszerzése érdekében az órajel emelését választották. A ráncfelvarráson áteső chipsetek legfeljebb 1066 MHz-es rendszerbusz-sebességet fognak támogatni, DDR2-667-es memóriákat kezelnek, és persze külső videokártya számára egy PCIe x16 interfészt is rendelkezésre bocsátanak.

A hongkongi lap szerint AMD platformon nem várható hasonló újítás, itt a következő chipset már a DirectX 10-zel kompatibilis Mirage 4 integrált grafikus vezérlővel fog érkezni. A Mirage 4 várhatóan az év második felében jelenik meg az inteles 673 és 673FX, valamint az AMD-s 772 részeként. Az új mag meg fog felelni a Shader Model 4.0 és a WDDM 2.x specifikációknak, ezenkívül H.264, VC-1/WMV9 formátumú videók dekódolásának hardveres gyorsítására lesz képes.

A SiS 673 mintáinak szállítása a második, tömeggyártása a harmadik negyedévre várható. 1066 MHz-es rendszerbuszt támogat, kétcsatornás memóriavezérlője DDR2-800 vagy DDR3-1066 sebességig skálázódik. A SiS 673FX mintái egy negyedévvel később érkeznek, sorozatgyártásának (az utolsó negyedévre valószínűsített) kezdetét még nem rögzítették. Ez a chipset hasonló paraméterekkel bír, mint kisebb testvére, azonban már 1333 MHz-es rendszerbuszon át kommunikáló processzorokkal is együttműködik, memóriákat pedig DDR2-1066 vagy DDR3-1333 sebességen is meg tud hajtani.

A HyperTransport 3.0 szabvány támogatásának köszönhetően az AMD újabb, Socket AM2+/AM3 foglalatba szánt processzoraival is használható lesz a SiS 772 vezérlő, melynek mintái ugyancsak a harmadik negyedévtől érhetők el, gyártása pedig egyelőre nem pontosított időpontban indul meg – az év utolsó negyedében.

A SiS útiterve szerint 2007 közepén tér át a 80 nm csíkszélességű gyártástechnológiára, mely a sebesség növelésén túl a fogyasztás visszaszorításában is szerepet játszik; az új chipsetek energiafelvételét így állítólag 3–5 watt között tudják tartani. A Mirage 4 grafikus vezérlőt tartalmazó lapkakészletek mobil változatai 2007 végefelé kerülnek piacra M673, M673MX, valamint M772 típusjellel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SiS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés