A noteszgépek többsége már widescreen TFT-vel rendelkezik

Az év második negyedében minden eddiginél több szélesvásznú, vagyis 16:10-hez képarányú kijelzővel szerelt noteszgépet szállítottak a gyártók kereskedelmi partnereiknek – áll a DisplaySearch piacelemző cég nemrég közzétett kimutatásában. A widescreen panelek manapság a legkülönfélébb méret- és felbontáskategóriában kerülnek beszerelésre a különböző felhasználási területekre szánt noteszgépekbe, mind közül a leggyakrabban a 15,4 hüvelykes képátlójú, WXGA (1280x800 pixeles) felbontású paneleket építik be a gyártók. A második negyedévben a szélesvásznú noteszeknek hozzávetőlegesen 34-35 százalékát látták el ilyen kijelzővel.


Az első widescreen IBM ThinkPad, a Z60

A noteszgéppiacra 2002-ben betörő széles képarányú panelekkel ellátott, hordozható számítógépek kezdetben igen elenyésző piaci részesedést tudhattak csak magukénak, idén év elején azonban már ugyanannyi widescreen notebook került legyártásra, mint hagyományos, 5:4-es képarányú panellel szerelt változat. A noteszgépmárkák közül utolsónak a konzervatív üzleti vonalat előtérbe helyező IBM húzta legtovább a gyakorlatilag kőbe vésett külsejű ThinkPadekkel; a vállalat csak jóval konkurensei után (már a Lenovo égisze alatt), tavaly szeptemberben mutatta be első széles képarányú kijelzővel szerelt notebookcsaládját, a Z60 szériát.

A DisplaySearch júniusban adta közre az asztali számítógépekhez készülő szélesvásznú monitorokat vizsgáló piackutatását, melyből kiderült, hogy az asztali szegmensben lényegesen alacsonyabb népszerűségnek örvendenek a widescreen TFT-k, mint a mobil számítógépeknél. Az akkori kimutatás szerint a jelentős növekedési ütem ellenére az idei első negyedévben hajszálnyival öt százalék alatt maradt a többnyire mozizásra és játékra ajánlott szélesvásznú kijelzők piaci aránya.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés