A notebookok is beléphetnek a harmadik dimenzióba

Hirdetés

Egyre valószínűbb, hogy a nagyobb laptopgyártók hamarosan 3D-s megjelenítésre alkalmas képernyőkkel szerelt notebookokat dobnak a piacra. Hasonló készülékről legelőször a 2008-as CES-en hallhattunk, ahol az NVIDIA bemutatta a GeForce 3D Vision technológiát. Ennek lényege, hogy a 120 Hz-es LCD monitor képét két, 60 Hz-esre bontja, majd ezeket gyorsan váltogatva állítja elő a térbeli hatást, amit a hozzá adott szemüveggel nézve élvezhetünk. Az idei Computexen az Asus például már megmutatta a saját, TFT monitoros megoldását, aminek a működése ugyanezen a technikán alapul.

A legújabb információk szerint az egyik vezető ODM gyártó, a Wistron már két nagy cégtől, a HP-tól és a Delltől is kapott megrendelést 3D kijelzős notebookokra, továbbá a Lenovóval és a Sonyval is folytak tárgyalások egy hasonló gép tervezéséről. A kérdésre pedig, hogy a nagy cégek miért a Wistronnal készíttetik ezeket a notebookokat, egyszerű a válasz. A Wistron valószínűleg saját fejlesztési technológiákkal rendelkezik, így a normál monitorokhoz képest minimális többletberuházás szükséges a 3D-sek gyártásához, tehát maguk a notebookok sem kerülnének sokkal többe. Legalábbis az előállítási költségük nem lenne magasabb. A végfelhasználókhoz nyilván már a szokásosnál drágábban jutnának el az új technológiás készülékek, de a plusz ár nagy részét a különleges 3D-s szemüveg költsége jelentené.

Az első 3D Vision technológiás notebookot pár hónapja az Acer leplezte le. Ez egy 15,6"-os képátlójú gép, amit állítólag október végén már a boltok polcain szeretne tudni a gyártó. A laptoppal 3D filmeket is lehetne nézi, persze a mellékelt speciális okuláréval, ám a cég olyan megoldáson is dolgozik, amelyhez szemüveg sem kell a tökéletes látványhoz. Mivel a módszer még elég új, egyelőre nem lehet biztosra venni minden információt, azonban kétségtelen, hogy nagy jövője lehet a fejlesztésnek, főleg, ha tényleg nem lesznek túlságosan drágák az új készülékek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés