2017. november 19., vasárnap

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

2010 közepétől 3D-ben hódít majd a Blu-ray

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az AMD és az NVIDIA már a CES alkalmával bemutatja a technológiát.

A szeptemberi IFA kiállításon már szerepet kaptak a 3D-s televíziók, ám a jövő hónapban esedékes CES rendezvényen az AMD és az NVIDIA is bemutatja a BDA sztereó 3D Blu-ray szabványát. A rendszer működése hasonlít a zöldek korábban bemutatott 3D Vision technológiájához, azaz a szükséges szemüvegek aktív folyadékkristályos lencséket alkalmaznak polarizációs szűrővel ellátva. A háromdimenziós térhatás úgy valósul meg, hogy a rendszer két különböző képet érzékeltet az emberi szemekkel, amit a jobb és bal oldali lencséje tesz lehetővé. Az aktív üveglap elsötétedik az egyik szem előtt, ha éppen a másik szemnek szóló információ látható, és fordítva. Az elgondolás hátránya, hogy 120 Hz-es megjelenítőt igényel, és a szemekre bontott információ 60 Hz-en jelenik meg, ami hosszabb távon fárasztó a felhasználó számára.

Hirdetés

Az NVIDIA 3D Vision a támogatott játékokhoz, háromdimenziós képekhez és videókhoz eddig is elérhető volt, ám megfelelő Blu-ray lemez hiányában a nagy felbontású filmek esetében nem lehetett alkalmazni a technológiát. A 3D Blu-ray megoldás használatához természetesen nem kell lecserélni az eddigi 3D VISION szettet, csupán a megfelelő meghajtóprogramokat kell telepíteni.


Nagyon szép, de a tévé se gyenge

Az AMD termékeihez a sztereó 3D Blu-ray szabványra támaszkodva lesz elérhető a szolgáltatás, amit új driverekkel lehet majd kihasználni. Természetesen ehhez szükség lesz egy 120 Hz-es frissítési frekvenciát alkalmazó kijelzőre, illetve a megfelelő szemüvegre is. A vörös oldal persze ennél is többet szeretne, ugyanis a támogatást nemcsak a filmekre, hanem a játékokra, képekre és videókra is szeretné kiterjeszteni. Itt a szabvány erejét használják ki, hiszen a 3D Vision megoldással ellentétben a sztereó 3D Blu-ray nincs gyártóhoz kötve. Ennek megfelelően a fejlesztőknek kifizetődőbb az előbbi elgondolást támogatni, mivel ez nagyobb piaci réteget fed le.

A részletekről sajnos csak a CES alkalmával rántják le a leplet a gyártók, ám öröm az ürömben, hogy a rendezvényig alig egy hónap van hátra. A sztereó 3D Blu-ray szabvánnyal kompatibilis termékek első hulláma várhatóan 2010 tavaszán lesz elérhető, míg a megfelelő Blu-ray lemezekre az év közepéig várni kell.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.