A multimédiára gyúr az új generációs Atom

Nagyon izgalmas év lesz 2011 a nettopok és a netbookok szempontjából. Végre olyan platformok vannak készülőben, amelyek még multimédiás szempontból sem vallanak szégyent, így nem szükséges feláldozni a tökéletes hordozhatóságot a funkciókért. Sajnos az aktuális Atom generáció alig jelentett előrelépést, továbbá a konkurens gyártók termékeit is sikerült lehetetlen helyzetbe hozni, hiszen az Intel a harmadik féltől származó lapkáknak rendkívül szűkös x1-es PCI Express csatornát biztosított, ami derékba törte a Full HD-s videók gyorsítását. Ugyan az NVIDIA Ion 2 néven emlegetett platformja már korábban megjelent, de a gyártópartnerek többsége – köztük az Acer – nem épít ilyen rendszert, mert túlzottan sok a probléma vele a multimédiás anyagok esetében. A zöldek folyamatosan javítják a Full HD melletti teljesítményt, így a Youtube videók lejátszása sokat fejlődött, de az egér mozgatása és a videó vezérlése újabb akadozást von maga után. A legtöbb videomegosztó alapból érzékeny a jelenségre, így a szintén kedvelt Hulu esetében a Full HD-s tartalom lejátszása egyáltalán nem mentes a kellemetlen akadásoktól.

Az első generációs Ion a multimédiás szolgáltatások szempontjából továbbra is etalon, de mivel az Intel már nem gyártja a régi Atom processzorokat, így a platformra épülő termékeket nehéz beszerezni. A jelenlegi Pine Trail platform korlátozása természetesen a Broadcom Crystal HD lapkáira sincs jó hatással, és láthatóan a gyártók ezeket a chipeket sem alkalmazzák kitörő örömmel.

Szerencsére az Atom mesterségesen teremtett megkötései 2011-ben letörnek, mivel a Cedar Trail platform a multimédiás képességek fejlesztését tartotta a legfontosabbnak, így végre nem kell kompromisszumokat kötni a szolgáltatásokban, ha a felhasználó egy alacsony fogyasztású netbookot szeretni. Az új Atomok minden bizonnyal a jelenleg használt NM10-es I/O vezérlőre építenek, ami elfogadható alternatíva ebben a szegmensben. Esetleges fejlesztés lehet a 6 Gbps-os SATA felület támogatása, és a PCI Express csatornák számának növelése. Bár utóbbi nem valószínű, hiszen az Intel számára nem előnyös, ha az NVIDIA esetleges új GPU-ja gyorsabb felületet kap.

A Cedar Trail újdonsága a Mapleview kódnéven fejlesztett lapka, ami az elődhöz hasonlóan kapható lesz egymagos és kétmagos verzióban. Arról egyelőre nincs információ, hogy a processzormagok száma két külön chipet takar-e, vagy a kétmagos megoldásból lesz egy központi feldolgozó letiltva. Az újdonság már az Intel 32 nm-es gyártástechnológiáját alkalmazza, így a korábbi Atomok lelkéül szolgáló Bonnell processzormagot a Saltwell fogja váltani. Radikális újításokra nem kell számítani, pusztán némi ráncfelvarráson megy keresztül az architektúra, és ez gyorsabb feldolgozást illetve magasabb elérhető órajelet eredményez. Az integrált memóriavezérlő a DDR3-as modulokat kezeli, azokon belül is az alacsony fogyasztású megoldásokat. A legfőbb változás az IGP-t éri, ami jelentős módosításon megy majd keresztül a jelenlegi GMA 3150-hez viszonyítva. A legfontosabb fejlesztés a Full HD-s videók gyorsítása, illetve a DirectX 10.1-es API támogatása. Előbbinek mindenki szívből örülhet, míg az utóbbra azért volt szükség, mert a Windows 7 Aero felülete DirectX 10.1-es módban jelentősen kevesebb videomemóriát emészt fel. A flashanimációk gyorsításáról még nincs hír, de az Adobe programjának későbbi frissítéseiben valószínűleg megoldható ez a szolgáltatás is. Az új vezérlő alapjai vélhetőleg a Clarkdale processzorokban található HD Graphics IGP-re alapoznak, de a konkrét teljesítményről még nincs semmilyen előzetes adat. Mindenesetre a kijelölt út jónak tűnik, így ez lehet az első olyan Atom alapú Intel platform, ami már a multimédiás funkciókat is megfelelő szinten kezeli. A fogyasztásban az asztali és a mobil verzió alapvetően különbözni fog, de lényegében a megszokott 5 és 13 watt közötti értékekre van kilátás.

Az Intel Cedar Trail az AMD Ontario lapkája ellen indul harcba. A megjelenés 2011 közepére várható, és elsőként a mobil verzió lát majd napvilágot, majd ezt nem sokkal később az asztali modellek fogják követni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés