Egyszerű GPU lett az Ion 2

Az NVIDIA hivatalosan is bemutatta a meglehetősen jó képességekkel rendelkező Ion platform második generációját, mely már nem lapkakészlet formájában jelenik meg, hanem egy kiegészítő GPU lesz az Intel nemrég megjelent Pine Trail rendszereihez. A GT218 kódnéven fejlesztett, 40 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor PCI Express x1-es interfészen keresztül kapcsolódik az NM10 Express jelzésű vezérlőhídhoz. A lapka összesen 16 stream processzort tartalmaz, de ezek közül az összes csak akkor lehet aktív, ha asztali nettopba vagy 12 hüvelykes netbookba rakják a rendszert. A 10 colos kisgépek esetében csak 8 feldolgozót enged bekapcsolni az NVIDIA. A DirectX 10.1-es API-t támogató chiphez egyébként dedikált fedélzeti memória tartozik, mely maximum 512 MB kapacitású lehet, és DDR2 vagy DDR3 szabványra épülhet.


NVIDIA Ion 2 [+]

Az Ion 2 a DVI mellett támogatja a HDMI és a DisplayPort kimenetet is. A fogyasztásáról sajnos nem beszélt az NVIDIA, de az Optimus technológia miatt ez talán nem is annyira érdekes, hiszen a rendszer üresjáratban az Intel IGP-jére vált, így az Ion 2-es netbookok átlagos használat melletti üzemideje megegyezik a Pine Trail platformra épülő masinák értékeivel.


Ion 2 netbookba és nettopba [+]

Az Acer már bemutatta az első Ion 2-es rendszerét, mely az Aspire One 532G jelzést viseli. A GT218-as GPU-nak hála a termék képes a Windows 7 Aero felületének összes funkcióját alkalmazni, továbbá akadásoktól mentesen lejátssza a HD videókat és az interneten fellelhető flashanimációkat. Az utóbbi két szolgáltatásra az Intel Pine Trail esetében van más alternatíva is, hiszen a gyártók már megkapták a Broadcom Crystal HD néven ismert vezérlőjének mintáit, így hamarosan ezt is beépíthetik a netbookokba és a nettopokba. Ez a chip azonban nem múlja felül az Ion 2 képességeit, hiszen az NVIDIA megoldása még néhány játékhoz is megfelelő teljesítményt biztosít, továbbá támogatja a CUDA, az OpenCL és korlátozott mértékben a DirectCompute platformot is.


Az Ion és az új generációs Ion 2 különbségei [+]

Érdekesség, hogy számos pletyka kering a neten az Ion 2-ről, amelyekben azt rebesgetik, hogy az eredeti megoldás egy ultravékony notebookokhoz készült lapkakészlet lett volna, ám az NVIDIA ezt az ötletet elvetette. Hogy ebből mennyi igaz, azt nem tudni, de lehet benne valami. Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója már korábban is megfogalmazta, hogy az Intel árazási stratégiája rendkívül tisztességtelen, aminek az első generációs Ion is az áldozatául eshetett. Az új koncepció azonban átgondoltabb, hiszen az Intel platformja köré épül, azaz egy extra lapkát kell venniük a gyártóknak. Persze a gyártási költségek mindenképpen megnőnek, de ezt a termékek vételárával lehet kezelni. A CeBIT-en várhatóan számos gyártó bemutatja majd az Ion 2-es rendszerét, ami azt is jelenti, hogy a termékek egy része már ezen a héten forgalomba kerülhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés