Mobil irányban halad tovább az IDF

A Sandy Bridge generáció ismertetése után az Intel a mobil vonalon vitte tovább az idei IDF témáját. A prezentációk során előkerült a Tunnel Creek kódnéven ismert Atom generáció, mely a beágyazott rendszerekben fog hódítani. A platform a korábban bemutatott Lincroft SoC alapjaira épül, így a 45 nm-es eljárással készülő lapka az Atom E600 sorozatú processzormagon kívül tartalmaz egy GMA 600 alapokon nyugvó integrált grafikus vezérlőt, memóriavezérlőt, valamint videokódoló és -dekódoló egységet. Természetesen a rendszer a megcélzott területeknek megfelelően új vezérlőhidat használ, mely az EG20T névre hallgat, és 1,55 wattot fogyaszt. A chipben a megszokott vezérlők találhatók, mint az Ethernet, a SATA és az USB.


Intel Tunnel Creek platform

A Tunnel Creek esetében a legérdekesebb tulajdonság a partnerek által tervezett vezérlőhidak alkalmazása lesz. A platform ezzel az újítással ténylegesen testreszabható, így az igényeknek megfelelő rendszer kerülhet a megrendelők kezébe. A Realtek, az OKI, és az ST Microelectronics már jelezte, hogy kihasználják ezt a lehetőséget, és saját vezérlőhidat kínálnak majd az Atom E600-as processzorok mellé.

A virtualizációt is támogató Atom E600 sorozat modelljeit az alábbi táblázat foglalja össze:

Intel Atom E600 generáció
Típus Órajel IGP órajele
Fogyasztás (TDP) Hőmérsékleti tartomány
Atom E620
0,6 GHz 320 MHz 2,7 W
0-70°C
Atom E620T 0,6 GHz 320 MHz 2,7 W -40-85°C
Atom E640 1 GHz 320 MHz 3,3 W
0-70°C
Atom E640T 1 GHz 320 MHz 3,3 W -40-85°C
Atom E660 1,3 GHz 400 MHz 3,3 W 0-70°C
Atom E660T 1,3 GHz 400 MHz 3,3 W -40-85°C
Atom E680 1,6 GHz 400 MHz 3,9 W 0-70°C
Atom E680T 1,6 GHz 400 MHz 3,9 W -40-85°C

A Tunnel Creekkel párhuzamosan a konfigurálható Atom processzor is bemutatkozott, Stellarton kódnéven. A rendszer az Atom E600 alapjaira épül, ám ez egy Altera FPGA-val (field programmable gate array) kerül közös tokba, aminek hála a partnerek további rugalmasságot kapnak a felhasználási módokban. A rendszerszállítók többek közt egyedi I/O interfészeket, vagy bizonyos számításokat gyorsító áramköröket alakíthatnak ki a megcélzott piac igényeinek megfelelően. A Stellarton alapjaira építkező rendszerek első hulláma 2011 első felében készülhet el.


Intel Stellarton (forrás: Anandtech)

Bemutatkozott az Atom CE 4200 is, mely a korábban már leleplezett Atom CE 4100 felújított változatának számít. Sajnos az Intel szűkszavú volt az újdonságot illetően, de minden valószínűség szerint a 3D-s tartalmak kezelése, valamint a H.264-es formátumú anyagok enkódolása a legfőbb újítás az elődhöz viszonyítva. A Groveland kódnevű termék a fejlett hálózati set-top boxokban bukkanhat fel, és az ADB, a Samsung, a Sagemcom illetve a technicolor biztosan építeni fog a CE 4200-ra.

Az Oak Trail platformra épülő tablet is feltűnt. A rendszer lényegében a Moorestown leszármazottja, hiszen a központi lapka megegyezik, ám a vezérlőhíd szerepét a Whitney Point kódnevű megoldás veszi át, ami már támogatja a PCI buszt. Az újítás hatására a Windows használatára is lehetőség van, így az Oak Trail rendszerre épülő termékek a Microsoft operációs rendszerét alkalmazzák. A partnerek 2011-ben dobják piacra a tableteket.

Intel Oak Traily tablet
Intel Oak Trail tablet (forrás: Anandtech)

Végül, de nem utolsó sorban az Intel AppUp alkalmazásboltja is bemutatkozott, mely ingyenes és fizetős alkalmazásokat egyaránt tartalmaz, a kínálat a szórakozástól a közösségi hálózatokon és a játékokon át a munkavégzést segítő szoftverekig terjed. A vásárlások elősegítése érdekében a fizetős szoftverek is kipróbálhatók. Az indulással egy időben jelentek meg az Adobe AIR alkalmazások is, valamint számos szoftverfejlesztő csatlakozott a disztribúciós platformhoz. Érdemes is megfontolni a fejlesztés lehetőségét, mivel az Intel az ötletes és színvonalas alkalmazásokat a Million Dollar Development programon belül díjazza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés