A Microsoft újra feltalálta az egeret

Mint tudjuk, a Microsoft nemcsak a szoftvergyártásban érdekelt, hanem hardvereket is készít. Ezek elsősorban beviteli eszközök, tehát webkamerák, billentyűzetek, egerek. Az utóbbiak használatát szeretné gyökeresen megváltoztatni a cég, legalábbis egyik projektjük ezt mutatja. Az új ötleten alapuló egereiket nemes egyszerűséggel „Mouse 2.0” névre keresztelték. Eddig szinte az összes ilyen eszköz a majd fél évszázada kitalált formára épült, azaz egyfajta szenzorrendszerből, ami a mozgást követi, és gombokból áll, amikkel kattintás által parancsokat küldhetünk. Míg a mozgás érzékelése egyre pontosabbá, megbízhatóbbá vált azáltal, hogy a golyót lecserélték LED-es, majd lézeres megvilágítású optikai szenzorra, a mechanikus gombok szinte minden esetben megmaradtak.

A most még csak prototípus formájában létező új modellekkel ezen újítana a világcég, mégpedig úgy, hogy összekombinálná a beviteli eszközt a multitouch technikával. Elsőre egy egérbe épített notebookos touchpad juthat az eszünkbe a készülékek láttán. Lényegében nem is járunk messze az igazságtól, az elv hasonló. Az öt egér működésének lényege, hogy az átlátszó készülékborításon vagy az asztalon lévő ujjainkat infravörös fénnyel megvilágítva figyeli, és követi a mozgásukat.


[+]

Az elődjére talán a Cap Mouse hasonlít a  legjobban. A forma megegyezik, ám a megszokott gombok helyett egy nagy, íves panelt találunk rajta, amit alulról figyelnek a szenzorok. Akár négy ujjunkat is képes követni. A Side Mouse egyáltalán nem hasonlít egérre. Ez a csuklótámaszra emlékeztető eszköz alulról világítja meg az asztalra lógó ujjainkat. Szerintünk elég fárasztó lehet a használata, hiszen az alkart, sőt, az egész kezünket mozgatni kell hozzá, ami hosszú távon nem lehet valami kényelmes. Viszont ez előtt például két kézzel is mutogathatunk.


Az FTIR szétszedve [+]

Az FTIR Mouse (Frustrated Total Internal Reflection) egy átlátszó plexilapon keresztül figyeli az ujjak mozgását. Az Orb Mouse sem egyszerű eset, félgömb formájának köszönhetően az egész kezünket, a tenyeret és mind az öt ujjat érzékeli, és feldolgozza a mozgásukat. Talán mégis az ötödik a legfurább szerkezet. Az Arty Mouse nevű egér két kis nyúlvánnyal rendelkezik, amik gombokként is működnek, de mindegyik tartalmaz egy-egy további optikai szenzort az alján, így még jobban kibővül felhasználhatósága.


Így javítja az Orb a tenyerünk képét

Persze van esély arra is, hogy a Mouse 2.0 változatok soha nem fognak forgalomba kerülni, de mi azért csodálkoznánk, ha semmi nem valósulna meg az ötletekből. Közben érdemes egyébként az Apple-t is figyelni, mivel egygombos egerük, a híres Mighty Mouse következő változatát is hasonló érintőfelülettel szeretnék ellátni – legalábbis a felröppent hírek szerint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés