A Lite-On a DVD-, a Buffalo Blu-ray-írást gyorsítja

Hirdetés

Megjelent a Lite-On tavasszal bejelentett, iHAS524-es típusjelzésű DVD-írója. Az optikai meghajtó a ma elérhető leggyorsabb sebességgel képes írni a lemezeket, akár 24x-esen. Az újraírhatókat DVD+RW esetén 8-szoros, DVD-RW-nél pedig 6-szoros tempóban égeti, míg a DVD-RAM-okat 12-szeresen készíti el. A belső író 2 MB gyorsítótárral rendelkezik, SATA csatolófelületen kapcsolható a számítógéphez. A lemezeket egyénileg feliratozhatjuk a LabelTag funkcióval. Ez a technológia nem igényel különleges alapanyagot, mint a LightScribe vagy a LabelFlash, mivel közvetlenül az írható felületre dolgozik, tehát bármilyen DVD használható hozzá. Ráadásul, mivel az írási folyamattal együtt készíti el a feliratokat és ábrákat, gyors is.

Lite-On
Lite-On iHAS524

A SmartErase-zel az egyszer írható diszkekről törölhetjük le az adatokat, ha nem akarjuk, hogy rossz kezekbe kerüljenek. Ez a technika hasonló a Plextor PlexErase funkciójához, tehát egy különleges eljárással véletlenszerű adatokkal írja felül a meglévőt. A Lite-On iHAS524 a mellé adott Nero 8-cal 49 eurós áron kerül hamarosan a forgalomba.

A Buffalo külső merevlemezei után most a külső optikai meghajtókat is el szeretné látni az új 3.0-s USB csatlakozóval. A BR-X1216U3 típusú Blu-ray-író már egy ilyen SuperSpeed USB-vel ellátott verzió, amely 164 x 281 x 50 mm-es mérettel rendelkezik, tömege pedig 1,8 kg. A meghajtó természetesen visszafelé is kompatibilis, tehát 2.0-s aljzaton keresztül is használható. Maximum 12-szeresen képes megírni az egy- és kétrétegű BD-R-eket, az újraírhatókat pedig kétszeres tempóval égeti. A DVD-k egyrétegű változataival 16-szoros, míg a kétrétegűekkel 8-szoros sebességgel készül el. Továbbá 5-szörösen írja a DVD-RAM-okat és 40x-esen a CD-ket.

Buffalo
Buffalo BR-X1216U3

A Buffalo külső optikai meghajtóhoz egy Cyberlink szoftvercsomag is jár jó néhány hasznos programmal. A megjelenéséről egyelőre annyi ismeretes, hogy Japánban a következő hónapban lesz elérhető 450 dollárnak megfelelő áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés