Optikai meghajtók egyvelege

Hirdetés

A Kanguru egy vékony külső DVD-írót mutatott be. A QS slim external DVD writer nevű szerkezet netbookokhoz vagy optikai meghajtó nélküli laptopok mellett lehet hasznos kiegészítő. A számítógéphez 2.0-s USB-n csatlakozik, egy megabájt gyorsítótár van benne, és a LightScribe lemezeket is kezeli. Az egyrétegű DVD-ket 22-szeresen, a pluszos kétrétegűeket és az újraírhatókat pedig 8-szorosan képes megírni. A DVD-DL-ek és DVD-RW-k hatszoros tempóval készülnek el. Az írható és újraírható CD-k 52-szeresen, illetve 32-szeresen pörkölhetők a Kanguruval. A külső, hordozható meghajtó 60 dollárért kapható.

A Pioneer után a Plextor is leleplezte leggyorsabb, 12-szeres sebességre képes Blu-ray meghajtóját. A PX-B940SA az egy és kétrétegű lemezeket is maximális tempóval tudja elkészíteni, az újraírható korongokat kétszeresen égeti. A SATA csatlakozós, 4 MB gyorsítótárral rendelkező Plextor optikai meghajtóval persze nemcsak BD-R-t írhatunk, hanem DVD-ket és CD-ket is. Az előbbieket 16-szorosan,  míg az utóbbikat 40-szeresen. Az új Plextor modell novembertől lesz elérhető, de még nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni.

[+]
[+]

A Samsung bejelentette első Blu-ray kombóját. Az SH-B083 típusjelzésű meghajtó a kéklézeres lemezek nyolcszoros olvasása mellett megbirkózik a DVD-k és CD-k 16-szoros és 40-szeres írásával is. A Samsung ugrási algoritmusának köszönhetően az átlagos elérési idő 350 ms-ra csökken, a gyártó szerint ezáltal a többi, piacon lévő konkurensnél gyorsabbá válik. Az SH-B083-ban két lencse van, egyik a Blu-rayekhez, a másik pedig a DVD-k és CD-k számára. A szférikus aberrációt csökkentő technológiával olyan Blu-ray lemezeket is képes olvasni, amelyeken esetleg nem szabványos méretű védőbevonat van. Ha csak filmnézéshez lenne szükség egy BD-ROM olvasóra, jó választás lehet a Samsung meghajtója, aminek a megjelenése novemberre várható. Az áráról egyelőre nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés