Megérkeztek a nyolcadik generációs mobil Intel Core processzorok

Első körben a 15 wattos mobil CPU-k érkeznek négy maggal és pár apró változtatással.

Processzorokban gazdagnak tűnhet az idei év, hiszen rögtön januárban az Intel nyitotta a sort a hetedik generációs Core processzorokkal – aka Kaby Lake – majd következett az AMD részéről a Ryzen, HEDT fronton az Intel a Skylake-X és Kaby Lake-X, végül pedig az AMD Threadripper, hogy az olyan finomságokat, mint az EPYC vagy a Skylake-SP ne is említsük. Volt tehát újdonság bőven, és a sornak nincs vége, hiszen itt az újabb generációs Core processzor, immáron a "nyolcadik".

Régi, de mégis új...

Az idézőjel használatát ebben az esetben az indokolja, hogy a most bemutatott négy darab, U jelzéssel végződő processzor nem Coffee Lake-alapú, csak névben és egyes paramétereikben számítanak újnak, az architektúrában azonban nincs változás, alapjaiban véve tehát a 14 nanométeres Kaby Lake-re épülnek. Ráadásul nem módosult a 15 wattos TDP, és az Anandtech által megszerzett információk alapján a közvetlen elődökhöz viszonyítva az ár sem, jogos tehát a kérdés, hogy akkor miben mások ezek a processzorok, mint a már piacon levő hetedik generációs megoldások.


[+]

Például abban, hogy a frissen piacra dobott 2-2 darab Core i5 és Core i7 CPU négymagos kivitelben készül és képes a nyolcszálas végrehajtásra, azaz megkétszereződött a magok száma és a hozzájuk tartozó L3 gyorsítótár mérete is – ez 4 MB-ról 8 MB-ra nőtt a Core i7-esek, és 3-ról 6 MB-ra a Core i5-ösök esetében. Az Kaby Lake Refresh esetében valószínűleg történtek apróbb finomhangolások és módosítások is, hogy ezt ebben a formában meg tudják valósítani.

A TDP és hőmérsékleti korlátok megtartása érdekében ugyan az alapórajelet mintegy 600 MHz-cel csökkenteni kellett, viszont az összes magra vonatkozó Turbo frekvencia az i5-ösök esetében legalább ugyanakkora, az i7-esek esetében pedig 200 MHz-cel még magasabb is, mint a kétmagos társaik esetében, ergo az alapórajelnél mutatkozó veszteség terhelésnél megfelelő körülmények között kompenzált. A memóriakezelésnél továbbra is LPDDR3 és DDR4 a favorit, az LPDDR4 nem került fel a listára, viszont a DDR4 esetében 2133 MHz helyett 2400 MHz a támogatott.


[+]

Ami még újításnak mondható, az az IGP-vel kapcsolatos: a HD 620 GT2 helyett most már az UHD 620 GT2 jelölést használják, amivel utalnak a 4K feldolgozási és lejátszási képességre. Mindez nem több, mint játék a nevekkel, hiszen alapvetően ezt az újítást a Kaby Lake hozta el, a Kaby Lake Refresh esetében csak próbálják ezt a hullámot egy jobb marketing révén meglovagolni. Ami viszont valódi változás, az a natív HDMI 2.0/HDCP 2.2 támogatás megléte, így nincs szükség külső LSPCon konverterre.

Ez még csak a játék kezdete, nem pedig a vége...

Úgy tűnik, az Intelt szép lassan elérte a kényszer, hogy valami komolyabbat lépjen, a magszám növelése pedig ide sorolható, még ha az architektúra (most még) nem is változott. Ezt nem közvetlen a Ryzen érkezése kényszerített ki, hiszen a mobil Ryzen APU még mindig várat magára, de megelőző intézkedésnek megteszi, így akár ismét kialakulhat némi verseny.


[+]

Emellett az Intelnek saját magával is versenyeznie kell, hiszen az eladások mértéke lelassult, ennek pedig az az egyszerű magyarázata, hogy a felhasználók minden különösebb probléma nélkül elvannak a többéves konfigurációikkal, mert nem érzik, hogy az újdonságok annyi pluszt adnának, ami miatt megérne nekik váltani. Ez most talán változhat, hiszen ezzel a lépéssel az Intel a kategóriákon belüli úgymond a játékszabályokat is megváltoztatta.

Hárman egy csónakban...

A nyolcadik generációba hamarosan újabb modellek érkeznek, ezek között ott lesznek a beígért, finomított 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő Coffee Lake kódnevű asztali és mobil processzorok egyaránt, illetve a jövő év elején lehet számolni az igazi újdonságokat rejtő, 10 nanométeres csíkszélességgel készülő Cannon Lake processzorokkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyolcadik generációban háromféle, eltérő kódnév alatt futó dizájn lesz.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés