Kéz a kézben jár az asztali Intel "Coffee Lake" processzor és az alaplapcsere

A foglalat marad LGA1151, ennek ellenére az új processzorhoz biztosan kell új alaplap.

Az Intel a mai napon rántotta le a leplet a mobil Core processzorok legújabb, immáron nyolcadik generációjának első darabjairól, a Kaby Lake-R kódjelű központi egységről. Ezt a nagyon közeli jövőben követik a Coffee Lake processzorok, amelyekből a mobil mellett lesznek asztali kiadások is. Ez utóbbi nem titok, régóta tudni érkezésükről, sőt, nemrégiben paramétereik is kiszivárogtak, de voltak még nem lefutott körök, például az alaplap kérdése.

Az Intel tegnap közzétette az új CPU-k dobozának dizájnját, ami önmagában kevésbé lenne érdekes, de a rajta lévő felirat már választ ad arra is, hogy milyen alaplapban fognak működni biztosan ezek a központi egységek. Mivel foglalatváltás nem történik, a Coffee Lake marad az LGA1151 foglalaton, így korábban sokan reménykedtek abban, hogy a (rém)hírek ellenére a forgalomban lévő Z270-es vezérlőhíd megbirkózik majd velük. Mára azonban sajnos biztossá vált, hogy ez nem így lesz, kizárólag a 300-as szériába tartozó vezérlőhíd jöhet szóba, ez pedig új alaplap vásárlását jelenti.


[+]

Ez abból a szemszögből nézve mindenképp érdekes, hogy az első 300-as sorozatú alaplap, a Z370 és a Z270 között apró változásokat leszámítva nem lesz lényegi különbség, így előbbi továbbra is kezelni fogja a Kaby Lake processzorokat is, a Skylake-t viszont már nem, ahogyan a Z270 sem hajtja meg Coffee Lake-et. Az is biztos információ, hogy a Z370 után érkező, új fejlesztéseket (például USB 3.1-et) is tartalmazó 300-as alaplapok esetében a Kaby Lake processzorok kompatibilitásától is elbúcsúzhatunk.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az Intel nem valódi indokok alapján dönt az egyes processzorgenerációk támogatásról, hanem sokkal inkább üzletpolitikai megfontolások állnak a háttérben, amiben vélhetően az alaplapgyártók is vastagon benne vannak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés