Még be se lépett, de máris kilép az 5G-s modemek piacáról az Intel

Pedig a vállalat mindvégig piacvezetőként aposztrofálta magát ezen a területen.

Az Intel váratlanul bejelentette, hogy felhagynak az 5G-s modemek fejlesztésére vonatkozó terveikkel, és kilépnek a piacról. Ez abból a szempontból nagyon érdekes, hogy a vállalat az elmúlt években folyamatosan piacvezetőként írta le magát az érintett területen, annak ellenére, hogy az 5G-s megoldásaikat leginkább egy műanyagdarabbal demonstrálták a nagyközönség felé. Az már valószínűleg sosem derül ki, hogy ezen belül volt-e működőképes lapka, vagy sem.

Persze a vállalatnak nagy tervei voltak az 5G-t tekintve, hiszen egy időben azt ígérték, hogy az XMM 8060-as modemmel letámadják majd a piacot, majd ez a fejlesztés eltűnt, és helyette az XMM 8160-as lapka került rivaldafénybe, amely elvileg már a célegyenesben volt, hiszen pár hónap múlva kezdték volna szállítani a partnerek felé. Már akkor megjegyeztük, hogy az élő demonstráció hiánya aggasztó lehet, mivel a validációs procedúra nagyon hosszú folyamat, legjobb esetben is másfél évet vesz igénybe, vagyis a végleges termékek bevezetése még nagyon messze volt, talán a 2020-as tervet nem is lehetett volna tartani.

Robert Swan, az Intel elnök-vezérigazgatója szerint az okostelefonokra vonatkozó 5G-s tervekkel végleg leszámoltak, a többi területen pedig újragondolják a stratégiájukat. Nyilván itt azt kell mérlegelni, hogy lesz-e elég érdeklődő az XMM 8160-ra, hogy ezt a fejlesztést befejezzék, vagy anyagilag jobban járnak, ha teljesen lelövik az egészet. Utóbbi leginkább a PC-s partnerektől függ, hiszen a Qualcomm megoldásai működnek, a validációs folyamatok flottul zajlanak, tehát ha 5G-t akarnak az adott ultramobil rendszerbe, akkor azt egy Snapdragon modemmel lényegi kockázatok nélkül megkapják.

A nagy partnernek számító Apple pedig végül kiegyezett a Qualcommal, ezt is ma jelentették be, tehát a cupertinói vállalat nem különösebben számít mostantól az Intelre. Ebben persze az is benne lehet, hogy rálátásuk volt az XMM 8160 állapotára, amiről mondjuk a média maximum csak találgathatott.

Az 5G-s infrastruktúrára vonatkozó tervek ugyanakkor érintetlenek maradnak, ergo a szerverpiacon az Intel továbbra is komolyan koncentrál az újszerű igények kiszolgálására, mondjuk ehhez 5G-s modem nem szükséges.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés