50 GB-os Panasonic DVD?

(OSAKA, Japán 2001. október 15.) - A Panasonic bejelentette, hogy innovatív, újraírható, kétrétegű optikailemez-technológiát fejlesztett ki, amely a világon először alkalmaz kék lézert. A Panasonic egy korszerű 50 GB-os optikai lemez fejlesztéséről is beszámolt, amely teljes mértékben az említett új technológiát hasznosítja. Az IT és AV technológiák kiváló tulajdonságait áthidaló új fejlesztésekből remek keresési és működési képességekkel rendelkező csereszabatos és nagykapacitású tárolóközeg született. A fejlesztéseket október 19-én az optikai memóriákról rendezendő ISOM2001 nemzetközi szimpóziumon is bemutatják a tajvani Taipeiben.

Az elmúlt években jelentős fejlődés ment végbe az optikailemez-technológiák területén. Az egyrétegű 120 mm-es fázisváltó lemez, vagyis a 4,7 GB-os (egyoldalas) és a 9,4 GB-os (kétoldalas) DVD-RAM lemez már kereskedelmi forgalomban van. Kétrétegű lemezeken vörös lézerrel is végeztek sikeres megvalósíthatósági teszteket. A Panasonic most bejelentett fejlesztéseinek időpontjáig azonban nem látszott lehetségesnek, hogy kék lézerrel is jól fognak működni a kétrétegű optikai lemezek.

Az új optikai lemez kiemelkedően nagy, 50 GB-os újraírási kapacitással rendelkezik a CD-méretű kétrétegű lemez egyik oldalán, amit úgy értek el, hogy a félig átlátszó első felvételi rétegre egy ultravékony felvételi réteget vittek fel (ahol a 6 nm vastagságú felvételi hártya átvitele több mint 50%-os), a második felvételi réteg pedig kiváló felvételi és lejátszási tulajdonságokat biztosít. Ez a kapacitás több mint tízszerese a hagyományos újraírható optikai lemezek kapacitásának. Az új technológiával felvételkor és lejátszáskor figyelemre méltó 33 Mbps-os maximális adatátviteli sebességet értek el, amely háromszor gyorsabb, mint a hagyományos DVD-technológiáé. Ezek a tulajdonságok több mint 4 órányi digitális nagyfelbontású mozgókép felvételét teszik lehetővé, 25 Mbps adatátviteli sebességgel. A felvétel/lejátszás pontosságáról átvitel-kiegyenlítő szerkezet gondoskodik, amely elnyomja a rétegek közötti interferenciát.

Az új lemeztechnológia nagy megbízhatóságú GeSbTe (germánium-antimon-tellúr) hártyát alkalmaz, amely kiváló újraírhatósági ciklusossággal (több mint 10.000 ciklus) és nagy érzékenységgel rendelkezik, az írás ugyanis 10 mW-s kéklézer-fényponttal történik, ami megfelel a hagyományos optikailemez-technológia teljesítményének. Az újonnan kifejlesztett nagy érzékenységű lemezszerkezetnek köszönhetően, amelynél az első és a második közeg középfurata kissé eltolódik egymástól, mindkét réteg könnyen hozzáférhető a lemez egyik oldala felől az igen stabil sávvezérléssel.

A Panasonic a digitális nagyfelbontású videofelvételeket készítő optikai lemezfelvevők gyártásánál kívánja alkalmazni az új technológiákat.

[Panasonic sajtóközlemény]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés