Nagyteljesítményű kék lézert fejlesztett ki a Panasonic

Az új technológia hivatalos bemutatására a Tajvan fővárosában, Tajpejben október 19-én tartandó ISOM2001 (International Symposium on Optical Memory) keretében kerül sor.

A DVD és a többi nagy sűrűségű adathordozó elterjedésével párhuzamosan a kék lézerek jelentősége is egyre növekszik, mivel biztosítani tudják az új megoldások adatsűrűsége által megkövetelt minimális fókuszálóteret. A vállalat 1999. februárja óta dolgozik az SHG kék lézer fejlesztésén. Az új megoldás 30 mW-os teljesítményszintje tizenötszörösen múlja felül elődei 2 mW-os teljesítményét, ami túlságosan alacsonynak bizonyult a lemezes adatrögzítés támogatásához. Ráadásul az új kék lézer 410 nm-es hullámhosszt produkál, szemben a korábbi eszközök új generációs optikai lemezrendszerekhez túlságosan hosszú, 425 nm-es értékével. A magasabb teljesítmény és a rövidebb hullámhossz elérése érdekében az eszköz egy nagy teljesítményű, állítható hullámhosszúságú infravörös dióda fényét alakítja át kék lézerfénnyé.

Az NGK Insulators Ltd.-vel közösen kifejlesztett, nagy hatékonyságú SHG-eszköznek köszönhetően az új lézer mérete 0,3 cm3, ami a korábbi csomagok nagyságának mindössze negyede. A miniatűr SHG-lézer összeszerelésekor alkalmazott ultraprecíziós technológia harmadára csökkenti a zajkibocsátást és 90 százalékkal mérsékli a hullámhossz-ingadozást a GaN (gallium-nitrides) lézerdiódákhoz képest.


* SHG: Másodharmonikus keletkezésű fényforrás. Olyan fényforrás, amelynél a félvezető-fény hullámhosszát SHG-eszköz segítségével két különböző hullámhosszra bontják. A 425 nm-es kék lézerfény például az infravörös félvezető-lézerdióda 850 nm hullámhosszú fényének SHG-eszközzel történő felezése révén keletkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés