4 GHz-es tuningcsúcs AMD-platformon

Jóllehet a csúcskategóriát képviselő processzorok teljesítménye a legtöbb számítási feladat elvégzésére bőven elég, mindig akadnak olyan kellő lelkesedéssel, kreativitással és nem utolsósorban bátorsággal megáldott maximalisták, akik bizonyítási kényszerből vagy pusztán szórakozásból processzorukat, illetve az egész rendszert tűrőképessége határáig hajszolják. Akadnak köztük olyan elszánt felhasználók, akik időnként egészen extrém módszerekkel elképesztő eredményeket érnek el túlhajtás terén.


A hűtés felhelyezése...

Az XtremeSystems.org két fórumozója most pontosan ilyen eredménnyel büszkélkedhet; a két portugál származású fiatalembernek speciális hűtéssel sikerült egy jól kiválasztott AMD Athlon 64 FX-55 processzorral elérnie a 4 GHz-es órajelet úgy, hogy a rendszer sikeresen betöltötte az operációs rendszert. A modderek okkal lehetnek büszkék; ezt az eredményt előttük még senkinek nem sikerült produkálnia a világon.


...és az eredmény


>>>KATT a hitelesített adatokhoz<<<

A processzoron kívül az alaplap típusára is fény derül a két rekorder beszámolójából; a rekordkísérlethez használt alaplap nem túl meglepő módon a DFI LanParty családjából került ki (LanParty NF4). A 4 GHz-es órajelet 286 MHz-es buszsebesség mellett 14-szeres órajelszorzóval sikerült elérni, ami a processzor mellett az alaplapot is dicséri.

A hírt mint érdekességet közöljük, senkinek nem kívánunk kedvet csinálni a túlhajtáshoz, a rendszerkomponensek gyári értékeken túli terhelése ugyanis nem rendeltetésszerű használatnak minősül, ami garanciavesztéssel járhat!

Előzmények

Hirdetés