Pentium 4 @ 7,22 GHz: az új rekord

Hirdetés

Don't try this at home – mondaná az angol az Xtreme Systems fórumán leírt tapasztalatokat summázva. Megszokhattuk már, hogy vállalkozó kedvű, bátor emberek időről-időre elképesztő mértékig hajszolják számítógépüket annak érdekében, hogy egy-egy új túlhajtási rekordot felállítva híressé váljanak, vagy pusztán önmaguknak bizonyítsák: képesek kiemelkedőt alkotni. Persze a dolog természetéből fakadóan az efféle hírnév múlandó, mindenki tudja, hogy ezek a rekordok zömében azért születnek, hogy utána valaki megdöntse őket.


Forrás: Xtreme Systems

Úgy alakult, hogy az Xtreme Systems egyik fórumozója egy nap elhatározta: megdönt minden korábbi túlhajtási rekordot. A bátor vállalkozó folyékony nitrogénnel hűtött rendszerével 7,2 GHz-es maximális órajelet ért el, legalábbis erről tanúskodik a büszke tulaj által készített BIOS-képernyőfelvétel. Természetesen ilyen magas órajen nem indult el az operációs rendszer, ám a számítógép 6,6 GHz-en sikeresen teljesítette a memóriatesztet.

Az extrém órajelet egy 3,8 GHz-es alapórajelű Pentium 4 processzorral érték el, 1,95 voltos magfeszültség mellett, 380 MHz-es rendszerbuszt használva (19-es szorzóval). Ilyen magas órajel eléréséhez a processzor mellett a rendszermemóriára is komoly feladat vár: a 380 MHz-es tempót egy OCZ gyártmányú DDR2 PC4200-as EB RD Platinum modul 2,3 voltos üzemfeszültség mellett tudta csak tartani. Végezetül essék szó a mindennek alapot nyújtó perifériáról, a DFI 925XE-T2V alaplapról, amely derekasan helytállt a próbálkozások során.

Új rekord született tehát, melyről mint érdekességről számoltunk be, távol álljon tőlünk, hogy bárkinek kedvet csináljuk ahhoz, hogy otthoni rendszerével hasonló eredményeket érjen el, az efféle próbálkozás ugyanis minden szempontból nem rendeltetésszerű használatnak minősül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés