Hirdetés

A következő évtizedben érkezik a DDR4 leváltója

A DDR4 szabványú memóriák már jó ideje elérhetők a piacon, és a következő évek során az átállás is teljesen végbemegy, amely természetesen az új technológiák velejárója. A Samsung azonban már a DDR4 leváltójáról álmodozik, amely a cég szerint a következő évtizedben lehet realitás.

Sajnos ennek még nincs neve, így a Samsung is csak Post-DDR4 memóriának nevezi, de annyi kiderült, hogy az első prototípus 2018-ban készülhet el. 2020 után valószínűleg kereskedelmi forgalomba kerülhet az első tényleges termék, amely már 10 nm-nél is kisebb gyártástechnológiával készülhet. Az effektív órajel a Samsung tervei szerint minimum 3,2 GHz lesz, de elérhető a 6,4 GHz is, vagy több. Maguknak a lapkáknak a kapacitása 8 vagy 16 gigabit lehet.

A Samsung szerint a legfontosabb szempont a DDR4 szabvány limitációit kiütni. Az új szabvány esetében nem kellene csatornánként két modulra korlátozni a kiépítést, így több modul használatához nem lenne szükség speciális pufferek használatára. Mindemellett jó lenne, ha a vertikálisan egymásra tokozott memórialapkák tekintetében is komoly előrelépés történhetne.

A fenti változások miatt a Post-DDR4 memória architektúrája egy komoly váltás lenne, mivel alapjaiban követelne igen komoly reformokat. A Samsung emiatt fontolóra vette az optikai interfészek, valamint a 2.5D és 3D tokozás lehetőségét is. Persze elvi szinten még ma is nagyon elméleti alapokról beszélünk, hiszen nem kizárt, hogy a memóriacsatornák jellemző 32 vagy 64 bites szélessége akár meg is nőhet, de ez egy olyan irány, amit az ipar próbál elkerülni, mert jelentősen növelné a nyomtatott áramköri lapok bonyolultságát egy olyan rendszerben, amelyben nem az adott processzor tokozásán található maga a memória.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés