Hirdetés

Vélemény: 40 millió Intel processzoros tablet 2014-ben?

Nem egészen négy éve, 2010 tavaszán jelent meg az Apple iPadjének első generációja, ami elindította a máig kitartó tabletőrületet. A tavalyi évben már nagyjából 200 millió készüléket adtak el, amiből minden harmadik hátulján ott virított az almás embléma. Az okostelefonokhoz hasonlóan ebben az ágazatban is az ARM processzorai viszik a prímet, mondhatni egyeduralkodóként. Az évről évre csökkenő PC-piac nagymenője, az Intel szerény öt százalékot birtokol. Elaludt, nem vitás, de idén viszont nagyra törő terveket vázolt fel; célja, hogy megnégyszerezze eladásait, tehát 40 millió tabletbe kerüljön Intel processzor, amivel 15-20% környékére emelkedne a részesedése.

2014-ben 40 millió tablet processzort szeretne eladni az Intel
2014-ben 40 millió tablet processzort szeretne eladni az Intel

Nagyon érdekes a módszer, amivel ezt a növekedést az Intel el akarja érni. Tudni kell, hogy jelenleg az olcsóbb tabletek világában van komoly mozgás, a drágább modellek között az iPadek szinte egyeduralkodók. Az Intelnek viszont egyelőre a 22 nm-es gyártástechnológiával készülő Bay Trail-T rendszerchip formájában csak felső kategóriás, drága hardvere van, ráadásul az sem eléggé integrált. Elemzők szerint legalább 20 dollárral drágább köré tabletet építeni, mint egy hasonló kategóriás ARM megoldást készíteni, mert több kiegészítőt, összetettebb nyomtatott áramkört igényel. Ez a helyzet pedig idén nem fog változni, mert a 14 nm-es Broxton csúcsmodell és az olcsóbb, már integrált LTE vagy 3G modemet tartalmazó SoFIA csak 2015-ben érkezik.

Csak 2015-ben érkeznek olyan Atomok, melyek árban konkurálhatnak az ARM megoldásoknak
Csak 2015-ben érkeznek olyan Atomok, melyek árban konkurálhatnak az ARM megoldásoknak

Így aztán az Intel az elég vastagra tömött pénztárcája kinyitása mellett döntött. A vállalat pénzügyi részlegét vezető Stacy Smith tavaly novemberben, a befektetők konferenciáján (alábbi videóban a 23. perctől látható) elmagyarázta ennek a stratégiának a lényegét. A „contra revenue” kifejezéssel illette azt az összeget, amivel az Intel processzoros tableteket gyártó vállalatokat fogják támogatni, emellett a készülékek megtervezésében is segítséget nyújtanak. Mégis, mekkora összegről lehet szó? Fent írtuk, hogy nagyjából azonos képességű tabletnél 20 dollárral drágább az Intel alternatíva az ARM-nál, ennek a kiegyenlítéséhez 40 millió készülék esetében 800 millió dollárra lesz szükség. És akkor még csak a felső kategóriás ARM modellekkel konkurálnak a 250-350 dolláros árkategóriában, míg a nagy dolgok most lejjebb, 200 dollár körül, sőt alatta történnek. Ha ide is be akar jutni az Intel, márpedig úgy tűnik, hogy ez a célja, akkor a 20 dollár körüli támogatás mellé az olcsó, Mediatek és Rockchip rendszerchipek árszintjén (5-10 dollárért), sőt akár ingyen kell majd adnia az Atomokat, így akár meg is duplázódhatnak a támogatási költségek, átlépve a másfél milliárd dolláros összeget.

Persze, az Intel szemszögéből nézve nem olyan drámaian nagy tétel ez, hiszen negyedévente kb. 2,8-3 milliárdos nettó nyereséget könyvel el, és valljuk be, más módszerrel jelenleg nincs lehetősége pozícióba kerülni a tabletpiacon. Márpedig, ha idén nem lépnek radikálisan, hanem kivárnak a gazdaságosabb Broxton és még inkább az olcsó szegmensbe szánt SoFIA 2015-ös megjelenéséig, akkor végérvényesen lemaradnak az ARM-mal szemben. Nem ez lenne az első hasonló, támogatást nyújtó lépése a nagy processzorgyártónak. Elég a közelmúltra tekintetni, amikor 300 milliós összeget fordított az Ultrabookok népszerűsítésére, amelyek 2012 végén már az összes notebook eladás nagyjából 15 százalékát tették ki. És van itt még egy szempont! Elemzők szerint az Intel félvezető gyárai a PC piac gyengélkedése miatt legfeljebb feles kihasználtsággal dolgoznak, ráadásul ez az arány az Arizonában üresen álló Fab 42 beszámítása nélkül értendő. Így aztán nem biztos, hogy a 40 millió „ingyen Atom” legyártása olyan komoly hátrányt jelent.

Őszre talán hatvanezer forintért is kaphatunk majd Windows 8.1-es tabletet
Őszre talán hatvanezer forintért is kaphatunk majd Windows 8.1-es tabletet

Vásárlói szemszögből nézve nagyon kellemes ez a hír. A Bay Trail-T architektúrás Atom ugyanis teljesítmény és fogyasztás szempontjából is nagyon jól sikerült megoldás, kellemes Windows 8.1-es tabletek készülnek vele, ráadásul az Intel egyre fontosabbnak tartja a nagy népszerűségnek örvendő Androidot is. Ha sikerül beváltaniuk az ígéretet, őszre akár 200 dollár (hazai piacon inkább 60 000 forint) környékén megvásárolhatóak lesznek a Toshiba Encore szintű, Windows 8.1 mellett Android appok futtatására is képes tabletek, ami nem lenne rossz dolog.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés