16 GB-os Radeon RX 570 videokártyát hoz a Sapphire

Már a CES-en keringtek kósza pletykák, de eddig túl hihetetlennek tűnt...

A Sapphire olyan Radeonnal készül, amire talán senki sem számított. A CES-en már voltak kósza pletykák arról, hogy 16 GB-os középkategóriás Radeont készít egy cég, ami első hallásra hihetetlennek tűnt, viszont a rendezvény előrehaladtával körvonalazódott az is, hogy az AMD olyan szerződéseket kötött a játékokat fejlesztő partnereivel, hogy ne nagyon legyen elég 8 GB-nyi VRAM a teljes textúrarészletesség aktiválásához. Erre példa a Resident Evil 2 (Remake), amely minden beállítást maximumra állítva 13-14 GB-nyi memóriát jelez igényként a felhasználó felé, illetve a Tom Clancy's The Division 2 is 10 GB fölötti igényeket támaszt majd a legjobb részletesség mellett.

Ez az AMD részéről érthető, a Radeon VII-nek 16 GB memóriája van, míg a Radeon RX Vega 56 és 64 esetében a HBCC aktiválásával egyszerűen kezelhető a helyzet. Furcsának tűnt viszont a 16 GB-os középkategóriás Radeon pletykája, ugyanis itt a memóriaigény 4K-hoz van mérve oda pedig nem éppen elég egy régebbi, kisebb teljesítményű hardver ereje. Persze a textúrarészletességet maximumra lehet állítani, annak nincs igazán befolyása a futtatási sebességre, de közel sem biztos, hogy a 16 GB-nyi VRAM érezhető előnyt jelent a manapság ajánlott 8 GB-hoz képest, ha a felbontás nem éri el a 4K-t.

A másik lehetőség a kriptovaluta-bányászat, a Cuckoo Cycle algoritmus ugyanis 10 GB körüli VRAM-ot is kérhet, de itt sincs igazán értelme ennek a VGA-nak, hiszen egy Radeon RX Vega 56 energiahatékonysága lényegesen jobb, a HBCC-vel pedig akár 64 GB-nyi memóriát is be lehet állítani, tehát ez nem jelent önmagában problémát. Ráadásul a Radeon RX Vega 56 az üzemfeszültség csökkentésével lényegesen hamarabb meg tud térülni, vagyis itt is nagyon megkérdőjelezhető egy középkategóriás 16 GB-os VGA.

A MyDrivers információi szerint azonban a Sapphire hozza a Radeon RX 570-re épülő, Nitro+ újdonságát, amelyen összesen 16 darab 1 GB-os GDDR5-ös memórialapka lesz. Az egyetlen értelmes terület a professzionális felhasználás lenne, ahol azért lehet mit kezdeni ennyi memóriával még középszintet viselő GPU mellett is. Itt viszont a terméktámogatás fog hiányozni, hiszen az AMD a Radeon Pro modelleket tekinti kiemeltnek, vagyis a játékosoknak szánt Radeon RX sorozat esetében nem kritikus szempont, ha a professzionális alkalmazások nem futnak elég gyorsan.

Mindezektől függetlenül még mindig ott a lehetőség a dobozon kiemelni a 16 GB-nyi memóriát, ami viszont maximum vevőcsalogatásnak tűnik most, valós előnyt igen ritkán tud biztosítani a Radeon RX 570 teljesítményszintjén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés