Üdv Mindenkinek!
Profi számítógépes öcsém javasolta, hogy forduljak az itteni okos koponyákhoz, hátha én is szerencsével járok, mint ő előtte.
Egy Compaq Evo N600c laptopról van szó. Néhány hete a tápkábel megsérült, és mivel az akku nagyon alacsony szinten volt, a tápkábel megjavításáig egy másik adapterrel (megegyező paraméterekkel) szerettem volna életben tartani a gépet. De elkövettem egy amatőr hibát: nem ellenőriztem a polaritást, és persze pont ellentétesen volt beállítva.
Ennek eredményeképpen a gép korábban tökéletesen működő energiagazdálkodása felborult:
- ha csak akkuról ment, akkor is mindig azt írta, hogy hálózati áramról üzemel (és tényleg nem lehetett az akkunál korábban lehetséges energiagazdálkodási sémákat és beállításokat használni)
- hálózati adapterre csatlakoztatva világított a gépen a töltésjelző lámpa, de ezt szoftveresen nem mindig tudta követni a gép (néha töltött, de a Windowsban mégsem ezt mutatta, illetve néha az akkut sem ismerte fel). Ennek ellenére töltötte az akkut, és akkuról is üzemelt a gép
- csak akkuról üzemelve azonban halk zümmögő hangot adott ki a gép, ami nem az akkutól, hanem a gép belsejéből jött, és nem a HDD-től. Mások véleménye szerint is valószínűleg a rossz polaritás miatt valami feszültségszabályzó mehetett tönkre, így az alaplapról jöhetett a hang.
- pár napja hiába világít a töltésjelző, amikor hálózati áramról üzemel a gép, mégsem töltötte az akkut (ami egyébként a BIOS és a Windows szerint is tökéletes állapotban van, be is van kalibrálva), így az akku szép lassan lemerült.
- jelenleg csak hálózati áramról működik a gép, a töltésjelző led folyamatosan világít, viszont ha ilyenkor kihúzom a tápot, a gép leáll, hiszen az akku nincs töltve.
Nem vagyok szaki, de azt kb. tudom, hogy a rossz polaritás miatt valszeg kiment valami pici alkatrész a gép belsejében.
Kérdésem: van valaki, aki hajlandó (természetesen ellenszolgáltatás fejében) megnézni a gépet, és ha megtalálja a hibát, akkor orvosolni?
Vihetném a gépet szakszervízbe, de a mostani piaci ára max. 60e Ft lehet, és eddig olyan ajánlatot kaptam, ami alapján nem érné meg a javíttatás.
Érden lakom, de a XII. kerületben vagyok hétköznapokon. Autó is van, más helyszínen is megoldható a bevizsgálás.
Mivel nem vagyok rendszeres látogató itt, ezért azt kérem, hogy aki segíteni tud, írjon a fortworth@freemail.hu címre vagy hívjon a 30/518-9817-es mobilon.
Előre is köszi a segítséget, üdv:
Varga Zsolt