Hirdetés

OEM és ODM

Hirdetés

A számítógépes komponensek gyártásában bevett szokás, hogy az egyes alkatrészeket tervező vállalatok (például Apple, Sony, Microsoft, Dell, Lenovo, Cooler Master) más, gyártásra sepcializálódott vállalatokat (például a Foxconnt, Flextornics-ot, Quantát, Seasonicot) bíznak meg a termékeik elkészítésével. Ezeket a megrendelő tervei alapján gyártást végző cégeket ODM-nek (Original Design Manufacturer) nevezik. Ilyen módszerrel készülnek például a notebookok, a játékkonzolok, gyakran az alaplapok, tápok és grafikus kártyák is, ugyanis csak a legnagyobb tervezést is végző cégek (például a Samsung és Asus) rendelkeznek saját gyártósorokkal.

MacBookok készülnek a Foxconn gyártósorán
MacBookok készülnek a Foxconn gyártósorán

Elterjedt gyakorlat az is, hogy a cégek a teljes terméket a gyártó vállalattól rendelik meg. Ilyenkor még a tervezésben sem vesz részt a megrendelő, lényegében csak a csomagoláson lévő embléma, esetleg néhány apró módosítás tulajdonítható annak a vállalatnak, ami sajátjaként hivatkozik a termékre. Ilyenkor OEM (Original Equipment Manufacturer) gyártásról beszélünk, aminek tipikus példái az olcsó, kínai tabletek, vagy a kisebb márkák egerei, amik gyakran csak emblémában különböznek egymástól. Komolyabb eszközök, például grafikus kártyák vagy tápok is készülnek OEM gyártásban.

OEM egerek különböző színben és márkajelzéssel Logitechtől (MX500) származó formatervvel
OEM egerek különböző színben és márkajelzéssel Logitechtől (MX500) származó formatervvel

Az ODM és OEM cégek különböző szinten működnek együtt a megrendelőikkel, gyakran az ODM-ek OEM-ként is jelen vannak a piacon. Általános gyakorlat, hogy az ODM átveheti a megrendelője bizonyos technológiai megoldásait, amit később OEM-ként más gyártóknak is felkínálhat. Például a Logitech kifejleszt egy lézeres érzékelőt egerekhez, amit ODM szerződésben gyártat az Avagoval, cserébe pedig az Avago ezt az érzékelőt (esetleg annak részletmegoldásait) beépítheti saját termékeibe, melyeket OEM-ként kínál például a CM Stormnak vagy a Corsairnek.

Hirdetés