Hirdetés

Képponttávolság és képpontsűrűség

A képátló, a kijelzőfelbontás (képpontszám), képpontsűrűség és a képponttávolság egymással szoros kapcsolatba hozható paraméterek. A képátló (amit a gyártók többnyire inchben, azaz hüvelykben szeretnek megadni) nyilvánvalóan nem szorul magyarázatra, de a kijelzőfelbontás, a képpontsűrűség és a képponttávolság viszont annál inkább.

Kijelzőfelbontás, képpontszám:

A kijelzőfelbontást avagy a képpontszámot a monitor- vagy tévégyártók többnyire két szám, az adott panelen egy vízszintes sorban és egy függőleges oszlopban található pixelek (képpontok) szorzataként jellemzik, mely művelet elvégzésével megkapjuk a panelen lévő összképpontszámot. Például az 1366x768 jelölés 1049088 képpontot jelent. A gyártók elsősorban azért ragaszkodnak a szorzat alakú megadáshoz, mivel abból könnyen kiszámítható a kijelző képaránya is, de például fotómasináknál, kisebb kijelzővel rendelkező eszközöknél gyakori, hogy csak a képpontszámmal jellemzik a kijelzőfelbontást.

Hirdetés

Képpontsűrűség, képfelbontás:

A képpontsűrűséget (azaz grafikus nyelven a képfelbontást) lényegében egy kijelző képátlója és a kijelző vízszintes és függőleges képpontszámai határozzák meg. Ezt röviden DPI-nek (Dots Per Inch) vagy PPI-nek (Pixel Per Inch) is nevezik, tehát az átlósan egy hüvelyknyi hossz mentén található képpontok számát jelenti. Nem körszimmetrikus pixel elrendezésű kijelzőknél vertikálisan és horizontálisan eltérhet. Ennek kiszámítása roppant egyszerűen, Pitagorasz tételével és egy osztás használatával történik.

A matematikai képlet egyszerű: az egy sorban található képpontok négyzetének és az egy oszlopban lévő képpontok négyzetének összegének a négyzetgyökét kell esőként kiszámolni, majd és ezt az értéket elosztani a hüvelykben megadott képátló értékével (ha centiméterrel osztunk akkor az 1 centiméterre eső pixelszámot kapjuk meg). Egy példa a könnyebb érthetőség kedvéért; egy 15,6"-es 1366x768 képpontos notebookkijelző képpontsűrűségére vagyunk kíváncsiak, amit az alábbiak szerint számolunk:

(√((1366×1366)+(768×768)))/15,6=100,454 ppi

Szájbarágósan: a műveleti sorrendet betartva tehát először a zárójelben lévő szorzásokat egyenként elvégezzük, majd az így egyenként kapott értékeket adjuk össze. Ennek az eredménynek vesszük a négyzetgyökét és az így kapott értéket végül elosztjuk 15,6-tal.

Képponttávolság:

A képponttávolságnak (dot pitch, pixel pitch) régebben, a CRT-érában még nagyobb jelentősége is volt, mint manapság, amikor ez az érték valójában csak annyit árul el, hogy az egyes képpontok (egy pixel közepétől a szomszédos pixel közepéig mérve) milliméterben mérve (!) milyen távolságra vannak egymástól. Minél kisebb ez a távolság, annál kisebb maga a képpont is. Azonos képátlójú kijelzőre kisebb képpontból több fér, azaz annál magasabb lesz a kijelzőfelbontás, így a képpontok száma is. A képpontok mérete nagyban befolyásolja egy kijelzőn megjelenő elemek olvashatóságát, hiszen egy adott fix felbontású kép vagy karakter kisebb pixeleket alkalmazva kisebb területen jelenik meg.

A képponttávolságot kiszámítani pofonegyszerű az előbb kiszámolt képpontsűrűség tudatában. A számítás kulcsa, hogy tudjuk a hüvelyk és a milliméter közti váltószámot, ami ~25,4 (egészen pontosan: 1 hüvelyk=25,4 mm), hiszen a képponttávolság milliméterben van, míg a képpontsűrűség hüvelykben. Ha ezt tudjuk, akkor nincs más dolgunk, mint a 25,4-et elosztani a kapott PPI értékével. A fenti, 1366x768@15,6" kijelzős példát alkalmazva, ahol a képpontűrűség a korábbi számítás alapján 100,454 ppi:

képponttávolság=25,4/100,454 azaz 0,2528 mm

Szerencsére ma már nem kell a számológéppel bíbelődnünk, az interneten számos jó kalkulátor létezik, aminek csak megadjuk a felbontás és képátló paramétereket, majd egy gombnyomás után azonnal megkapjuk az adott kijelzőre vonatkozó képpontsűrűséget, képponttávolságot, sőt még a képarány értékeket is.

Hirdetés