Az SD memóriakártyák szabványairól röviden

Az SD memóriakártya az MMC (Multi Media Card) kártya utódja, és jelenlegi állás szerint (2011. február) három szabványa van: SD (SDSC – Secure Digital Standard Capacity), SDHC (Secure Digital High Capacity) és SDXC (Secure Digital eXtended Capacity). De nem csak szabványban, hanem formátumban (méretben) is többfélével találkozhatunk. A hagyományos méretű (32 x 21 x 2,1 mm) SD mellett léteznek miniSD (21,5 x 20 x 2,1 mm) és microSD (11 x 15 x 2,1 mm) memóriakártya; ezeket mobil eszközökbe szánják a gyártók.

Az első SD generáció a ’90-es évek végén került a boltokba, kapacitásuk hivatalosan 2 GB-ig terjedt, de lehetett találkozni 4 GB-os változatokkal is. Az SDHC limitje már jóval több, 32 GB volt, de a jelenleg legújabb szabvány akár 2 TB-os memóriakártyák gyártását is lehetővé tenné. Míg a szabvány visszafelé kompatibilis, tehát egy SDXC memóriákat író/olvasó készülék képes a régi SD kártyák kezelésére, úgy az SD-re tervezett eszközök nem, vagy csak nagyon ritkán tudják az újabb szabványúakat olvasni.

Hirdetés

Egyéb, extra szolgáltatásokat nyújtó SD memóriakártyák:

  • SD Plus: a SanDisk által fejlesztett típus, amely rendelkezik USB csatlakozással, így minden további eszköz használata nélkül közvetlenül csatlakoztatható a számítógéphez.
  • Capacity Display (kapacitás kijelzése): az A-Data cég 2006-ban dobta piacra SD kártyáját, amelynek saját kijelzője volt. Ezen a kártyán található szabad kapacitást lehetett leolvasni.
  • Eye-Fi: az Eye-Fi nevű cég maga után nevezte el saját megoldását, ami gyakorlatilag egy beépített Wi-Fi modullal rendelkezik. Ez a kártya képes a 802.11b/g/n szabványok szerinti kommunikációra, s támogatja a WEP 40, 104, 128, WPA-PSK és WPA2-PSK biztonsági szabványokat. Egyes modellek akár geotaggingre is képesek.
  • Gruvi: nagyon ritka microSD kártya, ami DRM (Digital Rights Management) szolgáltatásokat nyújt.

Sebességek

Az SD memóriakártyák korábbi változatainak sebesség-besorolását a „Class” jelző utáni szám jelölte. Ezek szerint:


Forrás: Wiki

Az újabb SDHC és SDXC memóriakártyákon megjelent az UHS-I és az UHS-II jelölés is. Az UHS-I azt jelenti, hogy az eszköz képes maximum 104 MB/mp adatátviteli sebességre, és alkalmas akár Full HD felbontású mozgóképek folyamatos rögzítésére. Az UHS-II az UHS-I gyorsabb változata, itt a sebességlimit már 312 MB/mp.

Hirdetés