ZyXEL Power Plus Media Server: egy jó kis NAS

Hirdetés

Külső

Aki használt már jól konfigurált hálózati adattárat, NAS-t, igazolni tudja, hogy nagyon kényelmes eszköze adataink hálózaton megosztásának, egyúttal biztonságba helyezésének. Szinte minden hálózati eszközökkel foglalkozó gyártó kínál otthoni felhasználóknak szánt, jellemzően két 3,5 hüvelykes merevlemezt fogadó NAS-t, és ez alól a ZyXEL sem kivétel. Mai tesztalanyunk, az NSA325 a ZyXEL legfejlettebb kétfiókos terméke, melyet 2-Bay Power Plus Media Servernek is neveznek, míg az NSA320 csak Power Media Server, az NSA22 Media Server, illetve NSA310 kóddal létezik egyfiókos 1-Bay Media Server is.

Nem okozott óriási meglepetést a dobozból előbukkanó eszköz, alapvetően ugyanúgy néz ki, mint minden hasonló termék, aminek két oka van. Egyrészt a két 3,5 hüvelykes merevlemezt rendszerint állítva teszik bele, másrészt a vezérlőelektronika referencia tervezésű áramköre is nagyjából fix méretű. Az előlappal viszont minden gyártó igyekszik egyénivé varázsolni saját eszközét, és szerintünk ez a ZyXEL-nek egész jól sikerült. Az NSA325 homlokzata a gyártó routereit idézi, fényes fekete burkolatát egy mutatós minta dobja fel.

Persze, ennél sokkal fontosabbak a kezelőszervek, amelyeket függőleges oszlopba rendeztek a jobb oldalra. Felül a nagy bekapcsológombbal indít, alatta van a működést, a két merevlemez állapotát és az USB-re csatlakoztatott eszköz jelenlétét mutató LED, a sort pedig a szinkronizálás kellékei zárják: egy LED, egy gomb és egy USB 3.0 aljzat, melynek kék színénél sokkal fontosabb nagy sebessége.

Hátul sem találkoztunk semmi különlegessel. A felső részt egy kicsi, 60 milliméteres ventilátor és rácsa foglalja el, mellette van két USB 2.0 és egy Gigabit Ethernet aljzat, lejjebb pedig egy picike reset gomb, tápcsatlakozó, illetve Kensington zár sorakozik. Kicsit vicces a huzalos zár lehetősége egy ilyen alap NAS-on, melyből egyetlen mozdulattal kiránthatóak az értékes adatokat tartalmazó merevlemezek, tehát a zár mindössze a vázat védi. Csak sokkal magasabb tudás- és árszinten van komoly lopásvédelme a NAS-ok merevlemezeinek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zyxel

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés