ZyXEL PLA5405: Powerline padlógázzal

A Powerline előnyei és árnyoldala

Sajnos idehaza az otthoni elektromos hálózaton történő adattovábbítás lehetősége, azaz a Powerline nem annyira elterjedt műfaj, pedig a technológia évről évre fejlődik, és egyre nagyobb teljesítményt kínál, ami a felhasználók nagy hányadának bőségesen elegendő lenne. Annak, hogy a technológia idehaza nem túl közkedvelt, számos közvetlen és közvetett oka van. Egy Powerline hálózat ugyan egyszerűnek tűnik, hiszen csak a konnektorba kell dugni az eszközöket, nevükön nevezve PLC-adaptereket, de ezek az eszközök egy Wi-Fi routerhez képest kissé költségesek, pláne ha több szettet is be kell szerezni. Ráadásul Wi-Fire ma már kis túlzással egy vajasdoboz is képes kapcsolódni, így ehhez mérve valóban nem olcsó a Powerline.

A költségek után a sorban említhető a bizonytalanság faktor, azaz hogy miként is fog teljesíteni a technika a saját házunkban, lakásunkban. Sajnos nem ritka hazai viszonylatban a hanyagul kivitelezett villamos hálózat, és sűrűn találkozhatunk lepukkant állapotú elektromos hálózattal is, ami igencsak jellemző régi épületekre. Ha ez utóbbi még az említett "hozzáértő" szereléssel is párosul, akkor máris kész a katasztrófa, rossz esetben a Powerline akár teljesen működésképtelen is lehet, és ezt előre elég nehéz megjósolni. Ha pedig mégis működik, csak a teljesítmény marad el a várttól, akkor a technológiát könnyen beskatulyázzák, és mint tudjuk, a rossz hír könnyen terjed, még ha az nem is általános érvényű.

Ami a költségvonzatot illeti, az adapterek vélt vagy valós drágasága sem annyira fekete és fehér, mint elsőre tűnik. Utólagosan szépen kivitelezni egy Ethernet hálózatot nem kis költség, bár nyilván vannak olyanok, akiket nem zavar a tekergőző LAN kábel, de ha láthatatlanra szeretnénk megcsinálni, az nem lesz olcsó. Ha mégis rászánjuk magunkat, akkor cserébe stabil gigabites tempót kaphatunk. Ha kilőttük a kábelezés lehetőségét, akkor jön szóba elsődleges helyen a Wi-Fi, de valljuk be, a rádiós eszközöknek sokszor nem az erőssége a stabilitás és a megbízhatóság. Főleg több eszköz használatánál lehetnek gondok, és a távolsággal minden tulajdonsága romlik, sőt vannak helyek, amelyek "beszórhatatlanok" ismétlő vagy különböző trükkök nélkül. Az ac-s Wi-Fi szabvány sok mindenre megoldás, de megint csak mélyre kell nyúlni a tárcában, ha a legfrissebb szabvány szerinti vezeték nélküli hálózatra vágyunk – és akkor még mindig ott van az adapter kérdése, ami szintén nem olcsó, ráadásul sok mobil eszköz még alapból nem támogatja azt.


[+]

A Powerline használatát egyébként érdemes megfontolni a hibrid hálózatok kiépítésére is, azaz ha olyan helyre szeretnénk Wi-Fit telepíteni, ami egyébként erősen árnyékolt vagy nagyon távolra esik. A Powerline adapterhez ugyanis Wi-Fi router is hozzákapcsolható, sőt léteznek olyan adapterek is, amelyek rendelkeznek AP funkcióval is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zyxel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés