Hirdetés

ZyXEL PLA5215: Powerline csúcssebességgel

Hirdetés

ZyXEL PLA5215

Ha könnyen és gyorsan telepített hálózatról van szó, akkor legtöbben a Wi-Fire gondolnak, mely óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években. Persze egy vezeték nélküli technológiánál mindig fogós kérdés a vétel minősége, a lefedettség és az átviteli sebesség ingadozása. Vannak olyan helyzetek, ahol egyszerűen megáll a Wi-Fi tudománya, és a vezeték nélküli kényelem helyét a bosszankodás veszi át. Itt jön a képbe a Powerline technológia, mely ugyan vezetékes, ám olyan kábeleket használ, amelyek jó esetben eleve adottak: az elektromos hálózatét.

A ZyXEL PLA5215 nevezetű terméke a legmodernebb Powerline megoldások közé tartozik, a Home Plug AV2 szabvány szerint működik, elvi csúcssebessége pedig 600 Mbps, tehát 20%-kal többet ígér korábban látott, 500 Mbps-os konkurenseinél, melyek korábbi méréseink szerint bőven 10 MB/s fölötti tempóra képesek.

A ZyXEL megoldása átmenő rendszerű, tehát a fali dugaljba illeszkedő eszköz hátán van egy újabb dugalj, így nem blokkolja az eredetit. Mivel elég széles dobozkáról van szó, arra számítanunk kell, hogy dupla dugalj esetén eltakarja majd a szomszédosat. Az elektromos hálózatra Gigabit Ethernet csatlakozó segítségével vezethetjük rá adatainkat, amire szükség is lesz, hiszen 12-15 MB/s-ot meghaladó tempóra számítunk, ahhoz pedig kevés a 100 Mbps-os Fast Ethernet.

A készülékházon az elektromos hálózati és az Ethernet csatlakozón kívül három apró visszajelző LED-et (működés, hálózati kapcsolat, adatátvitel) és egy még kisebb resetgombnyílást találunk. Ezen felül van még egy titkosító gomb, amivel extra kódolást adhatunk az elektromos hálózaton haladó adatfolyamnak. Tartozékként nem kaptunk semmi különöset, csak két rövid Ethernet kábelt, de a Powerline mellé nem is kell külső táp vagy egyéb toldalék. Hasonló a helyzet a szoftveres résszel, semmilyen vezérlőprogramra vagy konfigurálásra nincs szükség, az egész elektromos hálózaton futó rész mondhatni láthatatlan a rá kapcsolódó eszközök számára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zyxel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés