2018. június 25., hétfő

Új Ryzenek és Radeonok, gyorsabban frissülő Win10

A Facebook összeköti az agyat a géppel és még egy háromszemű patkány is van a cikkben. De tényleg!

Új AMD CPU-k és VGA-k, közeleg a 8K

A húsvét miatt az elmúlt héten elmaradt a Heti Szemle, így most két hét terméséből lehetett csemegézni. Bejelentésekből nem volt hiány, és kiemelhető a 8K közeledése is, ugyanis a Sony és a Sharp háza tájáról érkeztek az említett felbontású tévékről hírek.

Igazán sok bejelentéssel azonban az AMD szolgált. Processzorfronton nagy változás, hogy jönnek az 1.0.0.4-es verziószámot viselő AGESA kóddal rendelkező BIOS-ok, amelyek a Ryzen CPU-kon javítanak, és ez nem véletlenül volt áprilisra időzítve, ugyanis elrajtolt a Ryzen 5-ös sorozat is, így már nem csak a nyolc, hanem a négy és hat maggal rendelkező Summit Ridge lapkára épülő modellek is megvásárolhatók.

Az egyes Ryzen 5 processzorok gyári hűtői
Az egyes Ryzen 5 processzorok gyári hűtői

A VGA-k frontján a Radeon RX 500-as sorozat érkezett meg az 550, 560, 570 és 580 jelzésű modellekkel, illetve titokban egy 540-es jelzésű, OEM-eknek szánt mobil opció is befutott. Szerencsére a Radeon RX 570-ről és 580-ról egy tesztet is sikerült összeállítanunk, illetve összegeztük, hogy a gyártók milyen megoldásokkal rohanják le a piacot. Persze később jön még a Vega 10 kódnevű GPU, amelyről a legfrissebb adatokat az alábbi hírben gyűjtöttük össze.


[+]

Ha ennyi nem lenne elég az AMD-ből, akkor még további két hír tarkította a cég elmúlt két hetét: nemrég felvásárolták a Valve által is támogatott, vezeték nélküli VR-ban és AR-ban utazó, Nitero néven ismert céget, de a játékosokat talán ennél is jobban érdekli, hogy publikusan is elérhetővé vált a TressFX néven elhíresült effekt 4.0-s verziója.

A TressFX 4.0 akcióban
A TressFX 4.0 akcióban

A konkurensnek számító Intel és NVIDIA jóval kevesebb hírrel szolgáltak. Előbbi cég leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentették a majdnem húsz éves múltra visszatekintő Intel Developer Forum rendezvény beszüntetését, míg utóbbi vállalat meghosszabbította a Prepare for Battle játékpromóciót. Megemlíthető még egy pletyka is egy meg nem jelent GeForce-ról, amely az abszolút belépőszintre érkezik a GP108 kódnevű grafikus vezérlővel. Érdekesség is akadt, ami ugyan nem közvetlenül az NVIDIA-hoz tartozik, de közvetve érintettek abban az LCD-kijelzős GeForce GTX 1080 Ti kártyában, amelyet a Colorful adott ki.

A Windows 10 Creators frissítése is elérhetővé vált, amelyről ugyan sokat lehet tudni, de vannak nem túl közismert képességei. Ezeket az alábbi írásban szedtük össze, kiemelten koncentrálva a DirectX 12 API változásaira. A Microsoft sajnos a Windows 7 és 8.1 operációs rendszerre vonatkozó ígéretét is betartotta, így a modern processzorokat elvágták a további frissítéstől, de szerencsére egy felhasználó talált megoldást a problémára, és korrigálta a limitációt.

Második generációs Lenovo ThinkPad 13
Második generációs Lenovo ThinkPad 13 [+]

A mobil PC-k szempontjából sok bejelentésről nem lehet beszámolni, de azért csak megérkezett a Lenovo ThinkPad 13 második generációja, illetve az MSI bevezette a Leopard nevű notebooksorozatot.

További fontos bejelentés még, hogy 72 cellaréteget használ a Hynix új V-NAND lapkája, ami később olcsóbb SSD-ket eredményezhet, ugyanakkor a DDR4 szabványú memóriák ára pont, hogy emelkedhet. Mindezek mellett a tesztprogramok iránt rajongó réteg számára érdekes lehet a Unigine Superposition névre keresztelt alkalmazása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.