Újra frissülhet Windows 7 és 8 a modern CPU-kkal

Persze a felhasználói szintű megoldás távolról sem hivatalos, de úgy működik, ahogy kell.

A Microsoft egy ideje már nem titkolja, hogy a modern processzorok esetében rá fogják kényszeríteni a felhasználókra a Windows 10-et, és ezt egy hónapja nyomatékosították is, amikor bejelentették, hogy az Intel Kaby Lake, az AMD Summit és Bristol Ridge, illetve a Qualcomm 8996-os SoC esetében a rendszer nem fogja engedni a Windows 7-re, 8-ra és 8.1-re vonatkozó frissítések telepítését.

Nemrég eljött az a pillanat, amikor már nem csak beszélt róla a vállalat, hanem a gyakorlatban is aktiválták a limitációt, így pár napja az érintett Windowsok blokkolják a frissítéseket a modern processzorokkal. Meglepetésre azonban jött egy nyílt forráskódú patch, amely a GitHUB-on érhető el, és tulajdonképpen annyit tesz, hogy a Microsoft limitációját megkerülve újra engedi a frissítések telepítését.

Igazából azt mindenki tudta, hogy a Microsoft limitációja teljesen szoftverből ered, tehát a frissítések megakadályozásának semmiféle hardveres oka nincs. Ezt igazából a redmondi óriáscég sem tagadta, azaz a limitáció csupán a processzort ellenőrzi, és ha az túl modern, akkor nincs lehetőség az új frissítések letöltésére. A feladatot a wuaueng.dll végzi el, tehát a megoldásra is az említett fájl módosításával lehet rálelni. A korrigált állomány már semmilyen CPU-n nem blokkolja a további frissítést, de fontos, hogy a Microsoft valószínűleg reagálni fog a felhasználók úgymond javítására, tehát minden egyes frissített wuaueng.dll-re újabb korrekció kell.

Szintén ki kell emelni, hogy a korrigált állomány csak a frissítések telepítését engedélyezi, de nem kizárható, hogy érkeznek olyan csomagok is, amelyek nem kompatibilisek az első bekezdésben említett processzorokkal. Erre persze igen csekély az esély, ugyanakkor mindenképpen szem előtt kell tartani ezt a lehetőséget, és ilyen esetben a nem kompatibilis frissítést eleve nem érdemes telepíteni.

Előzmények

Hirdetés