Hirdetés

Új Core és egyéb érdekességek

Alaplapok és processzorA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Továbbra is az Asus szállítja a legfürgébben az AMD processzorok alá való 700-as nForce chipkészletet használó alaplapokat. A múlt héten még csak az első fecskét, a felsőkategóriás M3N-HT Deluxe HDMI-t mutattuk be, most további három modell jelent meg a porondon. Mindeközben a konkurencia még várat magára. Az nForce 780a chipkészletet bemutató cikkünkben már szerepelt az Asus játékos (ROG) vezérhajója, a Crosshair II Formula, melynek vételárát akkor 56 000 forintra tippeltük. A helyzet az, hogy hivatalos forrásból, három éves garanciával valamivel drágábban, 63 000 forintért lehet hozzájutni. Meglehetősen sok pénz ez, de cserébe nagyon komoly vasat kapunk. Az AM2+ foglalatba K8-as és K10-es processzorokat tehetünk, a DDR2 memóriát négy aljzat várja. Az nForce 780a chipkészlet egyik extrája a 3-way SLI, tehát megfelelő GeForce-ból (egyelőre 8800 és 9800 GTX-ből) hármat is együtt tud hajtani. Az alaplapra nyolc SATA és két IDE adattárat köthetünk, mindkét hálózati vezérlője gigabites, hangkodekje Asus hagyományok szerint nyolccsatornás ADI 1988B.

Sokkal racionálisabb, 31 000 forintos ára van a középkategóriába szánt, nForce 750a chipkészletre épülő Asus M3N-HD/HDMI-nek. A kistestvér már csak hagyományos SLI-t tud két GeForce-szal, de az esetek többségében ez is bőven elegendő. Akárcsak a Crosshair II-n, rajta is ott lapul az integrált grafikus mag, amely támogatja a Hybrid SLI-t, tehát 3D-ben besegít a VGA-nak, 2D-ben pedig a 9800 GTX-et akár le is kapcsolja. Többi paraméterét tekintve erős közepesnek nevezhető, hat SATA és két IDE eszközt kezel, egyetlen hálózati vezérlője gigabites, nyolccsatornás hangkodekje ezúttal a Realtektől származik, van FireWire csatlakozója és rengeteg USB-je.

Még eggyel kevesebb hosszú PCI Express csatlakozója – tehát már csak egy – van az Asus M3N-H/HDMI-nek. A rajta dolgozó chipkészletet kétféle néven emlegetik, GeForce 8300-ként és nForce 730a-ként. Az alsó szegmensbe szánják, de továbbra is benne van a Hybrid SLI-s, lekapcsolós, kisegítős GPU. Továbbra is ráköthetünk hat SATA és két IDE egységet, hálózati vezérlője gigabites, hangrendszere nyolccsatornás. Megmaradt a HDMI kimenete és a FireWire-t sem spórolták le, ára mégis 22 000 forintra csökkent. Az Asus alaplapokra három év garancia vonatkozik.

Intel-oldalon a P45-ös chipkészlet közeleg, de jött egy még érdekesebb termék is. Nem chipkészlet, hanem processzor, nevezetesen az első E7000 szériás fecske. Az új sorozat az E8000 kisebb testvére és az E4000 leváltója. Két magja 45 nm-es csíkszélességgel készül, másodszintű gyorsítótára 3 MB, rendszerbusza 1067 MHz-es és ismeri az SSE4.1 utasításkészletet. Az első modell, az E7200 9,5-ös szorzóval és 2,53 GHz-es órajellel indít, tehát egy picivel lassabb a leggyorsabb négyezrestől, az E4700-tól, amely 2,6 GHz-en jár, de gyorsítótára csak 2 MB, rendszerbusza csak 800 MHz-es, és legfeljebb SSE3-at tud. Az új Core 2 Duo ára dobozos kiszerelésben, három év garanciával 27 500 forint, tehát éppen az E4700 és E4600 között helyezkedik el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Winchesterek és Eee PC

  Adattárak mellett színes egerekkel és kiegészítőkkel, Intensa PC-kkel, jó árú notebookokkal és Eee PC-vel találkozunk piaci körsétánkon.

 • Gyengülő dollár – javuló hazai árak

  Recesszióban van az amerikai gazdaság, ami rossz hatással van nemzeti valutájuk értékére, de jóval a hardverárakra. Most érdemes vásárolni?

 • Maximumra kapcsolva: nForce 790i Ultra SLI

  Az NVIDIA csúcskategóriás inteles chipkészletét a gyártó által megálmodott ESA-s, Quad SLI-s, villámgyors memóriás szupergépben próbáltuk ki.

 • Penryn-alapú Asus notebook tesztje

  45 nm-es gyártástechnológiával készülő processzor, friss GeForce 9500M GT és megannyi érdekesség jellemzi az Asus M51S jelű laptopját.

Hirdetés