Hirdetés

Sapphire Radeon HD 7950 videokártyateszt

Hirdetés

A hűtés, és ami alatta van

Követve korábbi tesztjeink hagyományait, ezt a kártyát is "levetkőztettük". Az egyszerűbb felépítésű hűtésnek hála némileg könnyebb dolgunk volt, mivel csak 9 csavart kellett eltávolítanunk a művelethez.


[+]

Ahogy az előző oldalon már utaltunk rá, a két ventilátor alatt egy öt réz hőcsővel párosított alumíniumborda található. A GPU-val a referencia HD 7970-nél látotthoz hasonlóan itt is egy rézfelület érintkezik a gyorsabb hőátadás érdekében. A hűtő alatt a NYÁK-on még egy egybefüggő fémlapot találhatunk, mely a GDDR5-ös chipek, valamint a tápellátásért felelős FET-ek által termelt hő elvezetését segíti elő.


[+]

A NYÁK-ra rátérve elsőként a Tahiti PRO kódnevű GPU felé vettük az irányt, melynek tokozása fémkeretet kapott, ami az esetleges lesarkazástól próbálja megóvni a lapkát. A 28 nm-es GPU 365 mm2 területű, melybe 4,31 milliárd tranzisztor zsúfoltak a mérnökök. Fontos eltérés, hogy míg a HD 7970-eken helyet kapott Tahiti XT 2048 számolóegységet tartalmaz, addig a PRO jelölésű verzió már "csak" 1792 darabot. Ezzel párhuzamosan a textúrázók száma is megcsappant kissé, 128-ról 112-re, valamint az alapórajel 925-ről 800 MHz-re csökkent. Mindezeket természetesen a korábban jól bevált módszerrel, azaz különféle letiltásokkal érték el.


[+]

A GPU mellé itt is 12 darab, egyenként 256 MB méretű, Hynix gyártmányú GDDR5 chip került, azaz a memóriavezérlő itt is 384 bites, valamint ezzel párhuzamosan a fedélzeti memória mérete is 3 GB maradt. A chipeken a H5GQ2H24MFR-T2C típusjelzés díszeleg, amiből kiderül, hogy hivatalosan maximum 1500 MHz-es órajelre képes ez a modell. Itt jegyeznénk meg, hogy korábban a HD 7970-en is hasonló chipekkel találkoztunk, ami a tuningosoknak lehet egy jó hír. A Hynix nevével fémjelzett memóriák órajele a HD 7950 esetében 1250 MHz, ami 125 MHz-cel alacsonyabb a HD 7970-nél látotthoz képest.


[+]

Ugyan a PWM mutat némi hasonlóságot a referencia HD 7970-nél látottal, de mégsem ugyanaz, ergo itt már egy többé-kevésbé módosított NYÁK-kal állunk szemben. A vezérlésért itt is a CHiL digitális chipje felel. A CHL8228 jelzésű modell egy meglehetősen népszerű alternatíva, ami talán annak is köszönhető, hogy viszonylag tág kereteket nyújt a feszültség szoftveres szabályozására. A hét darab fázis valamelyest egyszerűbb felépítésű (és ezzel együtt valószínűleg olcsóbb), mint amit a HD 7970 esetében már láthattunk.


[+]

A kék színű NYÁK-on jól láthatóan akár egy 8 tűs csatlakozó is elférhetne az egyik 6-os helyett. Ebből arra következtetünk, hogy ezt a nyomtatott áramkört a későbbiekben még egy egyedi HD 7970 elkészítéséhez is felhasználhatja a Sapphire.

Ahogy a HD 7970, úgy természetesen a HD 7950 is támogatja a PCI Express 3.0-t, melyet egyelőre csak X79-es alaplapokkal lehet kihasználni. Maga a csatoló elméletben kétszer nagyobb, 16 sáv esetében pontosan 16 GB/s maximális elméleti adatátviteli sebességre képes egy hasonló PCI Express 2.0-s porthoz viszonyítva. Ebből egy darabig asztali környezetben nem sokat profitálhatunk, mivel a fejlesztők manapság arra törekszenek, hogy a PCI Express busz csak minimális igénybevételnek legyen kitéve. A PCI Express 3.0 mögött jelenleg óriási reklámkampány húzódik, ám a gyártók sosem mutatják be, hogy az elméletben elérhető extra sebességnek milyen gyakorlati hatásai vannak. Ennek nyilván az az oka, hogy most még nem mutatható ki az új interfész gyakorlatban mérhető előnye. A potenciális vásárlók szempontjából az egész lényege, hogy a kártya bármilyen probléma nélkül tökéletesen üzemel egy PCI Express 2.0 portban is, miközben a megjelenítés sebessége sem szenved a mérési hibahatáron túli csorbát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés